VIDEO - Sculptor acuzat de falsuri

Un sculptor este acuzat că ar fi prejudiciat Primăria Capitalei cu 18 milioane de lei după ce ar fi realizat din alamă mai multe statui ce trebuiau să fie din bronz.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 13 februarie 2021 , 20:48

Artistul a avut multe contracte încheiate cu Primăria Capitalei încă din anul 2009, prin care a promis că va realiza sculpturi din bronz, însă totul era o înșelătorie, spun acum autoritățile.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un sculptor cunoscut din Capitală este acuzat că ar fi obținut 18 milioane de lei după ce ar fi înșelat Primăria Capitalei.

Concret, Ioan Bolborea ar fi realizat statuete din materiale mult mai ieftine decât cele pe care trebuia să le folosească. Mascații au descins la atelierul său, de unde au ridicat toate operele găsite, pe care le-au trimis specialiştilor pentru expertiză.

Citeste si: Un mare regizor a murit din cauza coronavirusului

Sculptorul a promis că va realiza sculpturi din bronz 

Ioan Bolborea a devenit cunoscut de-a lungul anilor prin operele pe care le-a sculptat în toată țara, dar mai ales în Capitală. Artistul a avut multe contracte încheiate cu Primăria Capitalei încă din anul 2009, prin care a promis că va realiza sculpturi din bronz, însă totul era o înșelătorie, spun acum autoritățile.

" Ei se legau de faptul că prețurile erau diferite, este de 2, 3 mii la kg, nu asta e problema, fiecare artist își face pe lucrarea lui, prostia asta a pornit de la un coleg că ei nu se pricepau la astfel de lucruri", se disculpă artistul.

Concret, este acuzat că, deși statuetele trebuiau să fie din bronz, materialul folosit era alamă- unul chiar și de trei ori mai ieftin decât bronzul.

Citeste si: VIDEO- Fiul cunoscutului interlop, Sile Cămătaru, dus în arest

Mai multe sculpturi făcute din aramă, spun anchetatorii

Una dintre celebrele lucrări despre care procurorii vorbesc este Statuia lui Traian care ținea în brațe o lupoaică pentru care, în anul 2012, autoritățile au plătit suma de 200 de mii de lei.

La un moment dat, Lupoaica a rămas fără coadă, lucru care a stârnit primele suspiciuni.

Totul a fost descoperit în anul 2017 cand statuia lupoaică a fost vandalizată. Ea se afla pe trepetele Muzeului Național, însă a fost luată pentru a fi reparată și atunci expertii și-au dat seama că era un fals.

Și nu este singura operă pe care Ioan Bolborea ar fi realizat-o din alamă în loc de bronz. La doi ani distanță, în 2019, Primăria îl acuza și de falsificarea altor 4 opere importante din Capitală.

Una dintre ele este statuia lui I.L. Caragiale care privește către căruța cu paiațe, fiind considerată una dintre cele mai mari opere ale lui Ioan Bolborea.

Tot din alamă ar fi fost realizate și lucrările Fântâna Vioara Spartă, din parcul Colțea și bustul lui Alexandru Ioan Cuza, din parcul IOR. 

Citeste si: Prefectul Capitalei, mesaj despre școlile din București care rămân ÎNCHISE

Suma uriașă primită de la Primăria Capitalei 

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezintă Lupa Capitolina, Lupoaica, mai multe componente ale unor ansambluri statuare, statueta tip machetă, care au fost ridicate în vedere expertizării.

În total, Ioan Bolborea ar fi obținut prin înșelăciune o sumă de 18 milioane de lei de la Primăria Capitalei. Acum a fost pus sub acuzare şi este cercetat în stare de libertate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si