Cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău studiază un nou soi de praz. Planta unică în România a fost descoperita în Pădurea Crâng.
"Un soi de praz cu gust de usturoi este studiat de cercetătorii buzoieni de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Planta a fost descoperită în flora spontană din Pădurea Crâng, cel mai mare parc din oraș. Potrivit cercetătorilor buzoieni, planta este rezistentă la dănuători și are un potențial ridicat de producție", a transmis Cristina Dorobanțu.
Un soi unic de praz crește în România
O specie sălbatica de praz, foarte asemănătoare cu usturoiul, este cercetată cu atenție de o echipa de specialiști din Buzau. Planta a fost descoperită în pădurile din județ, unde a crescut în mod spontan, în urmă cu ceva timp. Acum, însă, este din ce în ce mai întâlnită în flora pădurii.
Planta a început să fie studiată în urmă cu 5 ani, atunci când a fost descoperită prima dată. Frunzele ei miros și au gust de usturoi, chiar dacă nu provine din aceeași familie botanicaă cu acesta.
Echipa care studiază această plantă nu a reușit să-i afle deocamdată vechimea. Cercetătorii care o analizează vor să o înregistreze ca fiind un soi specific românesc și urmează să o prezinte în premieră la un important congres al horticultorilor.
Prazul cu gust de usturoi nu este singura descoperire importantă pe care cercetătorii de la Banca de Gene au făcut-o în pădurea Crâng.
„Sunt ziarist din 1998, meserie pe care o îmbrățișez cu toată dăruirea și fără pic de regret, chiar dacă sunt absolvent de psiho-sociologie. Am lucrat fără întrerupere în redacțiile unor publicații locale și naționale, am fost coordonator Adevărul de Seară Buzău între 2009 și 2011, corespondent al unor televiziuni de știri și publicații naționale, iar din 2013 sunt corespondent Kanal D”.