„Vocea e primul lucru care ne atrage atenția atunci când facem cunoștință cu o persoană. Vorbește mai tare sau abia i se aude glasul? Pronunță cuvintele mai apăsat sau vorbește dubios? Toate aceste elemente ale vocii trădează ceva despre personalitate noastră, uneori mai mult decât cuvintele pe care le spunem. Despre asta discutăm azi cu Teodora Mețiu, trainer de public speaking, supranumită și „cititoarea de voci”. Buna dimineața, Teodora! Bine ai venit la noi”, a spus Simona Pătruleasa.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Bine te-am găsit! Bine ai zis, să știi! În momentul în care cineva începe să vorbească, deja își conturează un portret. Se numește portretul vocal, dar portretul acesta vocal are foarte multă influență asupra celuilalt.

Citește și: VIDEO- Prima academie de comunicare modernă din România își deschide porțile în 2024. Actrița Diana Sar a vorbit despre sacrificiile din viața de model, la Play IT

Oamenii își strică vocea prin ton

Simona Pătruleasa: Ai spus atât de frumos într-un interviu: „Vocea este propriul instrument muzical”. Mi s-a părut extraordinar, dar vreau să te întreb ceva. Dacă ne naștem cu o voce de flaut sau de vioară, și nouă ne place pianul, ce facem?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Să știi că eu am așa o vorbă și spun că: „Dumnezeu nu naște niciodată voci pițigăiate, de pildă.

Omul strică vocea. Noi ne naștem cu niște voci frumoase de regulă. Se numește timbrul vocal. Peste acest timbru vocal venim și punem un ton: „Ce faci, Simona?” (n.r. cu voce pițigăiată). Nu ne dăm seama, de fapt. Uite cum stricăm vocea pentru că tonul pe care îl suprapunem peste ceea ce ne-a dat Dumnezeu ca voce, nu este cel potrivit. De aici ies vocile diferite: unele pițigăiate, unele prea țipate, unele prea urlate.
Însă, e o chestiune de exercțiu ca să revii la ceea ce ți-a dat Dumnezeu. Nu-ți ia mult timp.

Simona Pătruleasa: Ce se poate citi în voce?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Cam ce poate medicul citi în picătura ta de sânge, așa se poate citi într-o picătură de voce. Ceea ce poate citi oricine este starea de moment a vorbitorului.  Eu stau de vorbă cu tine, tu vii la mine și îmi spui: „Hai să bem o cafea!” (n.r. vocea ușor tristă). Probabil că următoarea mea întrebare va fi: „Ești ok, Simona?”. Starea de moment o citim cu toții, nu ne trebuie puteri paranormale ca să citim starea moment. Totuși, un expert vocal poate să meargă mai departe de atât. Adica, te ascultă și își dă seama ce tip de personalitate ai. Ai o personalitate cu tendința spre a fi nemulțumită, mai mult decât mulțumită. Ai o personalitate cu tendință de a influența viețile celorlalți. Ai o personalitate agresivă. Inclusiv, Simona, putem citi, cumva gândurile omului, din spatele a ceea ce îți spune. Fii atentă! Noi două vorbim, dar eu, poate, nu-ți spun tot ce cred, îți zic o parte din ce gândesc. Un cititor de voce poate să audă întregul tablou sau, dacă vrei, gândurile secrete din mintea omului.

Ce spune vocea despre oameni

Simona Pătruleasa: Am rugat câțiva colegi să ne vorbească puțin, astfel încât tu să ne spui ceva despre vocea lor: câtă încredere au în ei, ce exprimă vocea lor.

Hai să vedem”.

„Sunt Irene Sandu și sunt grafician la Știrile Kanal D”.

Simona Pătruleasa: A fost destul de puțin, dar cred că suficient.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: A fost destul de scurtă proba. Aș zice Irene este ori copilul mic din familie, ori e singură la părinți, pentru că acolo avem un efect de răsfăț vocal, se numește „imaturitate vocală”. Oamenii care au „imaturitate vocală” sunt și imaturi în viețile lor. Sunt cei mai buni prieteni, de obicei. Irene clar este una dintre cele mai bune prietene, dar Irene poate să aibă probleme profesionale. În sensul că, dacă vine șeful cu un proiect foarte serios, între a da proiectul unei voci cu răsfăț vocal și a da proiectul unei voci care îți emană mai mult profesionalism, probabil Irene va fi defavorizată.

Simona Pătruleasa: Da, dar atunci poate se gândește că trebuie să își schimbe această tonalitate și, dacă își schimbă tonalitate, atunci și reacția va fi una plăcută.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Absolut! Răsfățul vocal este ceva ce întâlnim foarte des. Nu-i musai să fii singur la părinți ca tu să vorbești în efect de răsfăț vocal. Sunt oameni care se răsfață ei înșiși.

Simona Pătruleasa: Da, pentru că le face plăcere acest lucru.

Citește și: VIDEO Concedieri în domeniul IT. Ce spun specialiștii despre acest fenomen?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Mai ales fetele.

Simona Pătruleasa: Hai să vedem următorul!

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Mă numesc Cristian Emac! Sunt operator în cadrul Știrilor Kanal D. Îmi iubesc meseria și o respir prin toți porii”.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Aici avem personalitatea: Fă cum îți spun eu, că altfel, nu știu ce se întâmplă... mănânci cărbuni”. Este personalitatea omului care vrea să se impună. Este personalitatea omului care vrea să fie în atenție. Este personalitatea omului care, în general, încearcă să influențeze deciziile.

Simona Pătruleasa: Emană încredere?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Da, dar este un treirism aici. Treirismul înseamnă că te prefaci că ești atât de bucuros, precum ne-a arătat că ar fi. El, acolo, nu este 100% bucuros. Are un efect de teleshopping, să zic așa. Orice ureche îl prinde destul de bine. E un fel de... când pui mai mult decât este cazul.

Simona Pătruleasa: Entuziasmul acela ți s-a părut nefiresc?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Da! Complet ieșit din comun! Totuși, acolo avem o personalitate de: „Fă cum îți spun eu”, un mini-dictator, cum îi spun eu. Dictatorii sunt inteligenți de obicei, dar avem și o personalitate care, probabil, își dorește foarte tare să producă impresie bună în mediul social și atunci exagerează puțin.

Simona Pătruleasa: Mergem mai departe!

„Bună! Sunt Adriana Duță și sunt coordonatorul reporterilor de la Știrile Kanal D”.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Aici avem o personalitate care nu se crede o poveste de succes, încă. Adică o personalitate rezervată, o personalitate care, poate, are nevoie și de mai multă apreciere. Știi că noi oamenii avem nevoie de apreciere. Sunt foarte mulți care vin și ne spun: „Domnule, iubește-te pe tine!”. Domnule, eu mă iubesc pe mine, dar n-aș putea s-o fac fără ceilalți. Eu nu prea am cum să mă iubesc pe mine câtă vreme toți cei din jurul meu îmi spun lucruri urâte despre mine.

Siomona Pătruleasa: Această lipsă de apreciere se simte inclusiv în vocea noastră?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Absolut! Vocea începe și plonjează. Este așa, un pic epuizată, este un pic nevalidată. Cam cum a sunat aici vocea. Bine, o voce ca aceasta poate să sune așa și într-o situație de emoție, de exemplu. Să nu confundăm lucrurile, pentru că eu îi aud pe ei înregistrați, dar poate să ne ducă și în zona aceea. Însă, urechea mea îmi spune că aici poate fi nevoie de un pic mai multă apreiciere de la cei din jur.

Simona Pătruleasa: Următoarea!

„Bună! Sunt Mădălina Bichir și sunt jurnalist la Kanal D de aproape șase ani de zile. De aproape șase ani de zile fac reporterie și, mai nou, vreau să devin și creator de conținut în online”.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Aici este un fel de: „Nu e cazul să mă asculți, că nu îți spun nimic interesant”. A fost genul de voce care și-a dat seama, în timp ce vorbea, că nu are ceva concret de spus și atunci a lungit acolo, a cântat-o. Acest lucru dă senzația de: „Nu-i cazul să mă aculți, nu spun nimic interesant”. Personalitate ambițioasă acolo, o personalitate care, în momentul în care se enervează, poate să atingă niște note foarte înalte. O personalitate, pe care o identific eu, în două stări posibile: starea de energie și entuziasm și starea de nervi. Nu văd un teren neutru între cele două.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Simona Pătruleasa: Care dintre voci ți-a sugerat cea mai mare încredere de sine?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Probabil domnul mi-a sugerat mai multă încredere deși, din nou, acolo am aplicat de treirism. Însă, acolo s-a găsit ceva mai multă încredere în sine.

Simona Pătruleasa: Dar cea mai credibilă?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Tot acolo unde este cea mai multă încredere în sine este și cea mai mare credibilitate. Să ne uităm puțin la vocea cea stinsă, de exemplu. Acolo numai încredere nu poți să citești. Nici credibilitate nu poți să arăți pentru că, o vocea care nu se aude, nu se aude. Este simplu. Ce nu se aude nici măcar nu se evaluează. Ce se aude așa, copilăresc, e clar că acolo ai de-a face cu un copil cu chip de adult și nu prea îl iei în seamă. Asta e problema vocilor răsfățate: nu prea le luăm în serios și atunci, alegem treirismul ca fiind de cea mai mare încredere, dar este o păcăleală, acolo, la mijloc.

Simona Pătruleasa: Este adevărat că tonul face muzica?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Întotdeauna! Păi, gândește-te că eu pot să îți spun „te iubesc” în mai multe feluri. Tonul nu doar că face muzica, dar tonul imprimă întotdeauna mesajul. Oamenii sunt foarte atenți la cuvintele pe care le spun, dar niciodată atenți la tonul în care își îmbracă vorbele. De fapt, acela degajă: conflictul nostru, iubirea noastră, războiul nostru sau pacea noastră.

Simona Pătruleasa: Deci mesajul este atât de mult legat de felul în care ne exprimăm

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Da!

Cum ne putem schimba vocea

Simona Pătruleasa: Atunci, cum facem să ne antrenăm vocea astfel încât să exprimăm exact ceea ce ne dorim?

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: În primul rând, să fim conștienți de gândurile noastre. Tonul este puțin pervers. În sensul în care, cum apare tonul, eu mă uit la tine, suntem cele mai bune prietene, tu mă întrebi: „Îți place sacoul meu?”. Eu mă uit la tine și mă gândesc: „Te-am văzut în sacouri și mai frumoase decât acesta”, dar nu pot să-ți spun asta pentru că ești cea mai bună prietenă a mea. O să spun: „Da, îmi place sacoul”. Vezi, cum gândul meu din spate: „Ai avut și altele mai frumoase” pune tonul pe ceea ce-ți spun în față? Deci, ca să corectez vocea, trebuie, în primul rând, să corectez gândul sau să fiu atentă la ceea ce cred în spate și ceea ce nu spun. Pentru că, tot ce nu spun, devine tonul meu. Apoi, desigur, sunt vocalize, exact ca în canto. Dacă am o înălțime vocală, vorbesc mai pițigăiat, este momentul să îmi iau un cuvânt și să mă duc cu el în jos. Aceste vocalize în care dau profunzime vocii ma ajută să-mi reducă aceste înălțimi de voci.

Citește și: VIDEO- ,,La Psiholog'', cu Cristian Andrei. Relația cu un bărbat dominator

Simona Pătruleasa: Deci se pot exersa aceste lucruri astfel încât să îmbunătățim. Spune-mi, te rog, trei sfaturi pentru cei care vor să facă ceva mai bun pentru ei din acest punct de vedere.

Teodora Mețiu, trainer de public speaking: Să respire, în primul rând. Să fie conștienți de respirația lor pentru că respirația modelează vocea. Modelează, de asemenea, și mesajele pe care noi le spunem. Apoi, să ne înregistrăm cu telefonul zi de zi. Stăm atât cu telefonul acela și ne tot uităm cât de frumoși suntem, dar nu ne vine ideea să dăm rec și să începem să vorbim și apoi să ne ascultăm. Urechea mea își va da seama ce nu îi place la propria voce și, data viitoare când mă voi înregistra, voi fi atentă să nu mai aduc în filmare ce nu mi-a plăcut data trecută. M-aș limita la acestea doua pentru că dacă eu mă înregistrez zilnic, mai fac și vocalize, respir și devin conștientă, atunci vocea o să fie, într-advăr, instrumentul frumos la care cânt.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: