Fizicianul Cristian Presură, doctor în fizică la Universitatea Groningen și autor mai multor cărți de popularizare cu succes la public, a refăcut experimentul pentru a demonstra că nu este vorba de viermi sau nanotehnologii, ci de fibrele textile care se mișcă sub influența aburului. 

Cristian Presură a reluat experimentul nu doar pe măștile de protecție, ci și pe alte obiecte textile, un prosop sau un tricou.

Rezultatul a fost același: în clipa în care temperaturile sunt ridicate și aburul acționează asupra fibrelor textile, acestea se mișcă. 

Totul se vede cu exactitate în imaginile mărite cu ajutorul microscopului. "Concluzia mea este următoarea. În imaginile respective nu sunt nanotehnologii pe care să le găsim în mască, pentru că le-am găsit și în tricourile din casă. Nu sunt nici viermi, ci fibre de textil negru care au ajuns în mască, pentru că am băgat-o în buzunar sau am folosit-o", a spus Presura.  

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2, în ultimele ore?! Anunțul oficial

Fizicianul Cristian Presură: Nu există viermi în mască, nici nanotehnologii

Experimentul a scos la iveală nu doar fire negre, ci și firicele din materiale albe, nepurtate, care par să aibă aceeași mișcare independentă. Aburul care iese la suprafață pune în mișcare fibrele mici de textil și acestea par că se contorsionează și sunt "vii". 

" Răspunsul final este acesta: Nu există viermi în mască, nu există nanotehnologii.

Măștile se murdăresc cu obiecte foarte mici pe care nu le vedem cu ochiul liber", spune fizicianul român. 

Citeste si: Reacție gravă după vaccinarea anti-COVID. O femeie din Galați, în șoc anafilactic

Cine este Cristian Presură

Cristian Presură este autorul cărților  Fizica povestită  (Humanitas, 2014),  O călătorie prin univers  (Humanitas, 2019) și "Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe" (Humanitas 2020).

S-a născut în 1971 la Voineasa şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s-a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni.

Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate:  Physical Review B Physical Review Letters  şi  Science.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cazul lui Dorian Popa ajunge astăzi în fața magistraților- radioimpuls.ro

În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. Potrivit Humanitas.ro, s-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie.

Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, scriind articole pentru ziare, reviste și televiziune. Poate fi urmărit săptămânal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presură”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si