Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva COVID-19

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost vaccinat marţi seara împotriva COVID-19. Imunizarea liderului de la Kremlin, în vârstă de 68 de ani, s-a făcut în privat, a anunţat purtătorul său de cuvânt, fără a preciza tipul de vaccin administrat.

"Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Se simte bine. Mâine va avea o zi de lucru completă", a declarat marţi seară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Faptul că Putin nu se vaccinase împotriva coronavirusului, deși a lăudat în repetate rânduri eficiența vaccinului rusesc Sputnik V, numindu-l "cel mai bun vaccin din lume", a stârnit controverse. Putin a fost unul dintre ultimii lideri mondiali rămași neimunizați, mai scrie The Moscow Times.

Vladimir Putin nu s-a lăsat filmat în timpul vaccinării

Momentul vaccinării liderului nu a fost filmat, deși s-a speculat că Putin intenționează să transmită în direct vaccinarea sa, pentru a reduce din neîncrederea generală în vaccinurile rusești.

Citeste si: Vești bune: Compania Pfizer a început un studiu clinic pentru un medicament antiviral pentru tratarea COVID-19

„În ceea ce privește vaccinarea în fața camerelor, nu-i place”, a mai precizat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

În luna februarie, președintele rus Vladimir Putin declara că se va vaccina împotriva COVID-19, dar că nu vrea să facă „pe maimuța” și să fie vaccinat în fața camerelor de luat vederi.

De asemenea, Putin consideră că vaccinul rusesc Sputnik V cu care se va vaccina este „cel mai bun din lume” din toate punctele de vedere, în timp ce, în opinia lui, celelalte vaccinuri au defecte.

Peskov a refuzat să precizeze cu ce vaccin a fost imunizat Putin, spunând reporterilor că „toate cele trei vaccinuri rusești sunt foarte bune și eficiente”.

Citeste si: Românii pot alege de la 1 aprilie ce tip de vaccin vor să facă

Rusia are trei vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2, Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, EpiVacCorona, dezvoltat de Institutul Vektor din Novosibirsk și CoviVac, produs de Centrul Ciumakov.

Cu toate acestea, Rusia nu s-a declarat foarte încrezătoare că vaccinul Sputnik va fi aprobat în Uniunea Europeană prea curând, a anunțat fondul suveran rus, sâmbătă, în contextul în care serul dezvoltat în Rusia.

Vaccinul Sputnik V

Rușii nu vor să se vaccineze cu Sputnik, arată un sondaj

Campania de vaccinare în masă în Rusia a avut un start mai lent decât se spera la începutul lui 2021, iar imunizarea lui Putin va fi probabil privită ca un efort de a spori încrederea publicului în vaccinurile produse de Rusia, mai scrie sursa citată.

Doar aproximativ 4 milioane din cei 144 de milioane de cetățeni ai țării au primit până acum două doze de vaccin și alte 2 milioane o primă doză. Un sondaj realizat în luna martie a arătat că aproape două treimi dintre ruși nu vor să fie vaccinați cu Sputnik V.

Sursa: Digi24


Autor
Îți Recomandăm Și...