Vot final în Senat pe legea izolării și carantinei
La aproape o săptămână după ce a trecut de Camera Deputaților, plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, după cum a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Premierul Ludovic Orban a spus că așteaptă să fie informat când este convocat plenul Senatului, pentru a participa ca să susţină proiectul de lege.

In articol:
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri seară, că în ședința Comisiei Juridice a Senatului au fost operate ultimele modificări la legea privind carantina și izolarea. Raportul Comisiei pe lege, cu amendamentele adoptate, a fost aprobat la sfârșitul zilei de ieri, iar votul final pe proiect va fi dat de camera parlamentară decizională,
Citeste si: Uluitor cum arată bărbatul care nu s-a tuns niciodată în viață
"Urmează(...) o citire tehnică de către stafful comisiei şi probabil în această seară, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei juridice, în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului", a afirmat Robert Cazanciuc.
Citeste si: Statul în care masca devine obligatorie și pe stradă. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea
Ce modificări a adus Senatul legii izolării
Șeful Senatului a precizat că s-a introdus o procedură obligatorie referitoare la medici. "Sunt mai multe lucruri care au fost(...) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră.(...) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două(...) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă(...) pentru cei care merg în asemenea misiuni", a explicat Cazanciuc.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Citeste si: „Din păcate” Ce a spus mama lui Smiley despre Gina Pistol, chiar în ziua nunții! Puțini știau- wowbiz.ro
Citeste si: Raed Arafat: „Aseară s-a luat pentru prima dată decizia...”
Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie. "Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când ţara are nevoie de ei sunt cu arma la picior", a precizat Cazanciuc.
Potrivit acestuia, în prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.
"Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate(...) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească", a explicat Cazanciuc.