S-a lansat prima carte despre pandemie în România. Răsvan Popescu: „Sunt oameni în măsură să transmită împreună și separat un fel de sentiment colectiv”

S-a lansat prima carte despre pandemia de coronavirus din România. Volumul, coordonat de profesorul Laurentiu Soitu și co-autor Răsvan Popescu, a adunat textele a 50 de persoane publice.

Alex Dumitrescu, miercuri 15 iulie 2020 , 21:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cartea, intitulată „Covid, colivia noastră”, adună opinii pro și contra despre existența virusului care a declanșat teroare în întreaga lume și a ucis milioane de oameni.

Răsvan Popescu, membru CNA: „Sunt 50 de personalități complet diferite. Oameni cu pregătire diferită și care vin din medii diferite și care își consemnează în acest volum impresiile, trăirile lor, emoțiile lor, fricile lor într-o situație cum nu a mai fost, fiind oameni de o anumită sensibilitate și condiție profesională, rezultă din bucăți un fel de mozaic, care e un fel de portret al vremurilor pe care le trăim. Sunt oameni în măsură să transmită împreună și separat un fel de sentiment colectiv, care ține și de o anumită revoltă în fața neputinței, pentru că nu poți nici să îl eviți, nici să îl omori, tot ce poți să speri e că va trece, că va exista, că nu o să se ia pe tine.

Volumul s-a născut într-un moment în care pandemia era foarte prezentă, este prezentă și acum. Era momentul lui „stai acasă”. Cum colivia s-a mai lărgit, acum titlul nu se mai potrivește neapărat. Asta arată și cât de repede se mișcă lucrurile”.

cna2.jpg

Prof. univ. dr. Laurentiu Soitu, coordonator – „Nu e vorba de o cercetare sau marturii obiective, ci de trăire ale momentului. De ce? Pentru că peste o vreme, când fenomenul va trece, altele vor fi raportările la ceea ce s-a petrecut. Veți găsi materiale care folosesc ironia, până la acelea strict științifice, consacrate marilor epidemii ale istoriei. Vor vedea din ce măsura coincid trairile lor cu cele ale celor 50 de autori cu care se regăsesc și pe care nu le accepta. Titlul s-a dovedit foarte inspirit, noi am înțeles nu doar spatiul izolat, ci și spațiul care te apără. E o perioada in care le de o parte sa te izolezi și să te lași izolat.”

Medicii epidemiologi s-au confruntat zilnic cu pacienti aflati in stare critica, intubati si ventilati mecanic, a caror viata a atarnat de un fir de ata. Pentru ei, pandemia de coronavirus a fost si este cat se poate de reala.

Prof univ dr Doina Azoicai, presedinte Societatea Romana de Epidemiologie: „Ea a fost elaborată pentru a surprinde momentele de început ale fenomenului, ce prezintă aceasta carte … nu este o carte care relatează evenimentul pandemic, ci surprinde elemente sociale, psihologice, care este de fapt reluarea fiecăruia dintre noi. Eu am fost mai pragmatic, am trecut în rezista evenimentele pandemice anterioare. In epidemiile de ciuma, de holera, de gripa, de fapt singura metoda de a se proteja era carantina, izolarea ceea ce sigur că nu a existat. O carte sa surprindă și aspectele psihologice…Probabil și atunci oamenii au suferit si și psihologic și social.”

d97b8c3a-b562-4274-8d44-6c3e5fdca0e2.jpg

Sunt si medici care au contestat gravitatea efectelor negative ale organismului uman, cauzate de infectia cu Sars-Cov 2.

Prof univ dr Vasile Astarastoae, fost presedinte al Colegiul Medicilor Romania - „Am fost inchisi inutil in aceasta colivie, din cauza coronavirusului? In opinia mea, da. Pentru ca masurile nu au fost proportionale cu gravitatea. A fost numai orgoliu, ambitie, experti medicali orgoliosi si limitati. Care nu s-au gandit la ce se intampla in viitor. Cu economia, cu starea spirituala, cultura, cu starea psihica a fiecaruia in parte. I-a interesat numai sa aiba ei dreptate. Trufia este cel mai mare pacat. Au fost trufasi.”

Un cuvant aparte l-a avut de spus si Patriarhul Daniel. Preafericitul Parinte face apel la calm si la rugaciune, mai ales in timp de cumpana.

Preot Ioan Vicovanu, decam Facultatea de Teologie Ortoxoxa UAIC Iasi – „Prea Fericitul Daniel a răspuns prompt la invitație. A transmis și un mesaj, care va fi cuprins în volumul lansat in aceasta seara, care pune accent pe importanta vieții, a sănătății și a solidarității.”

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si