Ziua Femeii vs Ziua Mamei. Ziua de 8 martie este specială pentru doamnele și domnișoarele din lume, dar puține persoane ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 martie. 

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei.

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei: Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 martie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

8 martie 2023. Ce se sărbătorește în această zi?

Pe 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii.

În unele țări din lume și în România în această sărbătorită și Ziua Mamei.

Ziua de 8 martie este destinată tuturor femeilor, chiar dacă sunt sau nu mame. Sărbătoarea marchează curajul, puterea și valoarea femeilor arătată de-a lungul timpului. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977 prin intermediul unei rezoluții a Adunării Generale a ONU.  În ziua de 8 martie sunt celebrate și cinstite realizările pe plan social, politic, economic ale femeilor din întreaga lume și discriminarea și violența des întâlnite în unele țări din întreaga lume.

Citește și: EXCLUSIV: Mărțișor 2023. Ce semnifică ziua de 1 martie?/ Etnolog: ”Mărţişorul aduce bucurie în inima celor care iubesc viaţa, natura pregătindu-se să renască”

Prima dată Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pe data de 28 februarie 1909, în memoria celor 15.000 de femei care au protestat în New York pentru a avea un program de lucru mai scurt și un salariu mai bun, potrivit  ONU.

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei.

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei: Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 martie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

8 martie 2023. În ce țări este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii?

Ziua de 8 martie este sărbătorită oficial în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În fiecare an, pe 8 martie femeile din Pakistan sărbătoresc în această zi lupta pe care o duc pentru drepturile femeilor și luptele pentru natura culturală și religioasă. 

Citește și: Mărțișor 2023. Tradiții pentru perioada Babelor 1-9 martie

În Portugalia, femeile sărbătoresc ziua mergând în grup în oraș, fără bărbați. În Italia ziua de 8 martie este marcată prin organizarea unor reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, siguranța pe care ele trebuie să o aibă la locul de muncă, sănătatea lor. În această zi, bărbații italieni le oferă mimoze galbene, flori tradiționale pentru lunile februarie și martie.

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei.

Ziua Femeii vs. Ziua Mamei: Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 martie 2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Ce semnificație are ziua de 8 Martie?

În anul 1977, Adunarea Generală ONU stabilea, printr-o rezoluție, Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională.

8 martie este mai mult decât o sărbătoare în care se oferă un buchet de flori și o cutie de bomboane. În această zi se vorbește despre curajul, determinarea, egalitatea de gen și lupta continuă a femeilor pentru drepturile lor și libertățile lor.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Atunci femeile doreau să muncească, să poată vota și să fie plătiți egal cu bărba. Au protestat pe străzi, au fost auzite și au demonstrat: curaj și determinare și au reușit să schimbe ceva.

Citește și: Mărțișor 2023. Ce înseamnă dacă este soare sau plouă în ziua „babei” tale?

Pe 8 martie când este sărbătorit femeia este cinstit sacrificiul femeilor care și-au dorit mai mult decât ceea ce sa stabilit în aceeași muncă pentru ele.

Citește și: Mărțișoare 2023. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm? Sfaturile specialiștilor pentru 1 martie 2023


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si