160 de mineri de la Crucea și Botușana sunt blocați în subteran

Minerii de la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), din județul Suceava, s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de neplata drepturilor salariale în ultimele două luni. 

Author: Andreea Bolocan joi 18 martie 2021 , 15:20

160 de mineri au protestat pentru neplata salariilor bloati in subterean
160 de mineri au protestat pentru neplata salariilor
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este vorba despre aproximativ 160 de mineri de la exploatările Crucea şi Botuşanu care au au declanşat protestul după ce nu şi-au primit salariile timp de două luni şi ameninţă că vor intra în greva foamei dacă revendicările lor

nu vor fi satisfăcute, potrivit informațiilor oferite de Agerpres.

300 de mineri nu și-au primit salariile din luna ianuarie

La Sucursala Crucea a CNU lucrează circa 300 de persoane, iar protestul s-a declanșat spontan, miercuri, la suprafață, iar apoi ortacii au decis să se blocheze în subteran. Protestatarii reclamă şi faptul că de un an nu au primit suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi.

Citeste si: Proteste în Germania împotriva restricţiilor anti-COVID

Directorul Cancelariei prefectului, Vasile Boca, a declarat joi, pentru AGERPRES, că la faţa locului au fost trimişi poliţişti şi jandarmi, dar instituţia nu a primit nicio solicitare din partea minerilor şi că reprezentanţii sindicatelor sunt la Bucureşti pentru negocieri.

„Noi la Prefectură nu am primit nicio solicitare din partea minerilor şi nici din partea Guvernului. Au fost trimişi reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei la faţa locului de ieri dimineaţă(...) Domnul prefect a discutat aseară cu un reprezentant al sindicatului care este plecat la întâlniri la Bucureşti la CNU şi, din câte am înţeles de la domnul prefect, sunt şanse foarte mari ca astăzi să se rezolve problema”, a declarat Boca.

”Compania Națională a Uraniului a depus deja documentația la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava prin care a solicitat acordul de mediu pentru închiderea celor două exploatări”, transmite Europa FM, care arată că ”Proiectul de închidere a minelor are o durată de 5 ani și prevede lucrări de conservare-ecologizare, dar și exploatarea până la epuizarea zăcământului”.

Citeste si: Protest la Timişoara, înainte de intrarea în vigoare a carantinei. Sute de oameni au ieșit în stradă

Ultimele două mine de uraniu din România

Mină de uraniu din România

Minele de uraniu din judeţul Suceava sunt ultimele care mai funcţionează pe teritoriul României. Totodată, în condiţiile în care exploatările acestea vor fi închise în perioada următoare, s-a depus la Agenţia de Protecţia Mediului documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de mediu.

La exploatările de uraniu de la Crucea şi Botuşana au avut loc mai multe acţiuni de protest cu blocarea minerilor în subteran, de-a lungul timpului, revendicările fiind de fiecare dată neplata drepturilor salariale.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si