Dieta Dukan. Vă prezentăm riscurile pe care le presupune această dietă şi problemele de sănătate care pot apărea din cauza acestui regim alimentar, potrivit nutriţioniştilor.

Stări de leşin, probleme la colon, oboseală, depresie, probleme renale, migrene, lipsă de energie, transpiraţie abundentă şi urât mirositoare, respiraţie urât mirositoare, constipaţie, coşmaruri, dereglări menstruale sau chiar lipsa menstruaţiei. Acestea sunt doar câteva dintre reacţiile organismului în urma Dietei Dukan, menţionate şi pe blogul dietamediteraneana.wordpress.com.

Nutriţioniştii români spun că asemenea reacţii sunt normale atunci când se optează pentru o dietă proteică, iar prin asemenea manifestări organismul se răzbună, de fapt, pentru că este privat de nutrienţii necesari.

Citeste si: Dieta de weekend. Uimitoarea cură de slăbire care te ajută să pierzi instant 3 kg

În ultimii ani, mai multe staruri internaţionale, precum Jennifer Lopez sau modelul Gisele Bundchen, dar şi numeroase vedete autohtone au apelat la Dieta Dukan pentru a scăpa de kilogramele nedorite.

Posibilitatea obţinerii unei siluete de invidiat într-un timp foarte scurt i-a atras şi pe oamenii de rând, atraşi fiind de faptul că pot mânca proteine animale în cantităţi nelimitate, în orice moment al zilei, mulţi au apelat la această dietă, fără să ştie ce pericole ascunde, de fapt, regimul recomandat de nutriţionistul francez Pierre Dukan.

Dieta Dukan
Dieta Dukan

Dieta Dukan. Topul celor mai periculoase diete

Acest regim alimentar a ocupat, timp de trei ani consecutiv, primul loc în topul celor mai periculoase diete, întocmit de experţii Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de nutriţioniştii români, care spun că, de fapt, Pierre Dukan promovează o iluzie care distruge organismul.

Dieta Dukan, structurată pe patru etape, se axează pe consumul excesiv de proteine, în detrimentul legumelor şi fructelor.

Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciorbă prea des. Este complet incredibil

"Din punctul meu de vedere, Dieta Dukan este în top 3 cele mai periculoase diete pentru că nu aduce organismului toţi macro şi micronutrienţii necesari, iar pe termen lung poate crea carenţe grave în organism. Această dietă oferă, mai degrabă, iluzia slăbirii rapide- elimină apa din ţesuturi, conţinutul intestinal, şi, uneori, induce canibalizarea propriei mase musculare şi doar într-o cantitate mică duce la arderea grăsimii subcutanate. De asemenea, Dieta Dukan epuizează organele interne, cu precădere rinichii, colonul şi ficatul şi aduce în organism o avalanşă de anti-nutrienţi proveniţi din alimentele de origine animală de producţie industrială", explică Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist în nutriţie sportivă.

Dieta Dukan. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic?

Potrivit medicului Mihaela Bilic, nutriţionistul vedetelor, deşi Pierre Dukan vrea să dea impresia că a găsit cheia siluetei perfecte, în realitate, el a pus bazele unui imperiu financiar mizând pe un regim alimentar vechi de zeci de ani. "Dukan a încercat să scoată o dietă care pare unică şi care până la el n-a mai existat, dar este o banală dietă proteică, aşa cum a făcut-o şi Atkins- părintele dietelor proteice- şi Montignac, un alt dietetician francez, care a murit la 60 de ani, în contextul în care durata medie de viaţă a bărbaţilor în Franţa este de 80 ani. Dukan şi-a clădit un imperiu financiar pe această dietă.

Acum în Franţa este un mare scandal din cauza Dietei Dukan, inclusiv la posturile de televiziune, s-au scris şi cărţi despre asta. În Franţa, Dieta Dukan nu mai este la modă. Însă, în România oamenii vor să fie întotdeauna mai speciali şi atunci încep să cumpere paste Dukan sau cereale, doar pentru că scrie Dukan pe ele. Dacă el chiar vrea să se îmbogăţească nu poate să-l oprească nimeni, dar n-are cum să inventeze mâncare care n-a mai existat", a declarat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pentru B365.ro.

Citeste si: Dieta cu apă. Slăbeşti 12 kg în 3 săptămâni

Recent, Pierre Dukan a fost exclus din Ordinul Medicilor din Franţa, echivalentul Colegiului Medicilor din România, fiind acuzat si pentru efectele adverse ale pastilei, dar si pentru cele ale dietei care-i poarta numele, scrie observator.tv. Potrivit aceleiaşi surse, Pierre Dukan promovează un regim care, combinat şi cu medicamente periculoase, ar fi omorât cel puţin 500 de adepti.

Ce pericole ascunde Dieta Dukan

Dieta Dukan constituie, în opinia nutriţionistului vedetelor, un mod nefiresc prin care se obţine o slăbire rapidă. Medicul Mihaela Bilic le recomandă celor care ţin neapărat să apeleze la această dietă să urmeze regimul pe o perioadă foarte scurtă de timp, doar pentru a slăbi câteva kilograme repede şi apoi să revină la o dietă echilibrată.

Dieta Dukan
Dieta Dukan

"Nu poţi mânca aşa o viaţă întreagă pentru că această dietă exclude din alimentaţie carbohidraţii, zahărul, glucidele, sau recomandă consumul disociat al acestor alimente. Depresia şi transpiraţia urât mirositoare sunt normale pentru că, mâncând foarte multe proteine şi neavând glucidele şi carbohidraţii de rigoare, amoniacul, care rezultă din metabolismul proteinelor nu poate fi eliminat în mod natural de organe şi atunci iese prin transpiraţie şi respiraţie pentru că organismul intră în aşa-zisa acidoză, din cauza acumulării amoniacului. Apariţia depresiei este firească în contextul în care creierul nostru funcţionează doar cu glucide şi, în momentul în care nu-i dai glucide deloc, intră într-o stare de hiperexcitaţie, care generează nesomn, nervozitate. Sunt stări fireşti, normale şi semne pe care organismul ţi le dă că nu faci un lucru firesc şi echilibrat. Dacă faci excese şi ţii această dietă luni întregi pot apărea probleme renale din cauza acestei acidoze din întreg corpul. Mai există un pericol pentru că organismul, ca să neutralizeze acest mediu acid creat de excesul de proteine, foloseşte calciu şi scoate calciul din oase. Astfel se poate ajunge la slăbirea oaselor, căderea părului. Totodată, mediul acid din organism, cauzat de excesul de proteine, intensifică procesele oxidative şi de îmbătrânire", punctează medicul nutriţionist.

Un regim drastic

Valentin Vasile consideră că regimurile alimentare drastice, printre care se numără şi Dieta Dukan, au un mare succes mediatic pentru că problemele de sănătate pe care acestea le generează apar mult mai târziu.

Citeste si: Cea mai periculoasa cura de slabire este numita si "Dieta miresei". E incredibil in ce consta si ce ravagii poate sa faca in organism

"Pe termen scurt se observă o scădere a calităţii firului de păr, unghiilor şi pielii, un aspect flasc şi lipsit de tonus al pielii şi un efect yo-yo extrem de puternic, odată cu întoarcerea la alimentaţia obişnuită, efecte adverse care nu sunt nici ele deloc de neglijat. Am avut cazuri de persoane cu care am lucrat, care, după urmarea Dietei Dukan vreme de mai multe luni, au avut probleme serioase cu pielea, de exemplu o acnee foarte puternică din cauza ingerării unei cantităţi extrem de ridicate de toxine şi contaminanţi din carnea şi lactatele produse industrial. În general, eu recomand un consum de proteine uşor mai ridicat decât media, dar le recomand persoanelor cu care lucrez şi sursele din care ar trebui să se aprovizioneze şi cu ce alimente ar trebui să combine alimentele bogate în proteine şi cum anume să le prepare. Urmând aceste recomandări, persoanele cu care lucrez reuşesc să absoarbă în organism o cantitate cât mai mare de nutrienţi şi una cât mai mică de anti-nutrienţi. Adică aproape reversul faţă de ce se întâmplă în Dieta Dukan, care recomandă ca mare parte din meniu să fie bazat pe alimente proteice de origine animală (carne, brânzeturi şi lactate degresate, ouă). Luând în calcul resursele financiare, de timp şi logistice, o astfel de dietă este imposibil de ţinut într-un mod sănătos pentru că alimentele de origine animală cu un conţinut mic de anti-nutrienţi se găsesc foarte greu pe piaţă (aproape niciodată în supermarketuri) şi în general sunt foarte scumpe", spune Valentin Vasile.

Dieta Dukan. După cură te îngrași

Medicul Mihaela Bilic mai spune că Dieta Dukan nu asigură menţinerea greutăţii ideale pentru tot restul vieţii, aşa cum susţine nutriţionistul francez Pierre Dukan.

"Dacă ar fi fost adevărat s-ar fi rezolvat problema obezităţii în tot universul. Dieta Dukan te ajută să slăbeşti, dar în momentul în care nu o mai ţii, kilogramele se întorc. Nu e greu să slăbeşti, ci să îţi menţii greutatea. Dieta Dukan este o metodă prin care se păcăleşte un pic metabolismul şi se slăbeşte repede mâncând cantităţi mari de mâncare, dar nu asta este soluţia. Soluţia este să mănânci câte puţin din fiecare, nu să mănânci mult doar din anumite alimente ca să slăbeşti", punctează nutriţionistul vedetelor.

Dieta Dukan. Probleme de sănătate grave

În ceea ce priveşte reacţiile organismului pe termen lung, din cauza Dietei Dukan, Valentin Vasile avertizează că persoanele care apelează la acest regim alimentar riscă să îşi afecteze grav sistemul nervos şi organele interne.

Citeste si: Semintele prajite, contraindicate: Ce spun medicii

"Dacă din capul locului se pleacă pornind de la premisa că mai multe categorii de alimente sunt excluse- în cazul Dietei Dukan vorbim de alimentele care conţin grăsimi esenţiale, fructele aflate acum în sezon etc- apariţia problemelor de sănătate nu este decât o chestiune de timp. Amoniacul rezultat din consumul excesiv de alimente proteice intoxică, în primul rând, sistemul nervos, lucru care, pe termen lung, poate duce la apariţia unor boli degenerative şi la declanşarea sau agravarea bolilor autoimune. În procesul de detoxifiere pe care îl va declanşa organismul pentru a scăpa de excesul de amoniac, o serie de organe (ficatul, rinichii) vor fi hipersolicitate, iar o astfel de dietă poate cauza, pe termen lung, afecţiuni grave la nivelul acestora. În plus, Dieta Dukan este asociată cu un consum scăzut de fibre alimentare, lucru care, la rândul său, este asociat în studiile ştiinţifice cu o incidenţă crescută a cancerului de colon. Un alt motiv pentru care Dieta Dukan este încadrată în categoria dietelor extrem de periculoase pentru sănătate este şi faptul că recomandă consumul de lactate degresate, privând astfel organismul de vitaminele liposolubile- A, D3, K2- care au un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar, mineralizarea oaselor şi crearea de noi celule", a explicat specialistul în nutriţie sportivă.

Scăderea rapidă în greutate, o iluzie

Medicul Mihaela Bilic spune că persoanele care vor să slăbească rapid se amăgesc cu iluzii şi, în loc să obţină o siluetă de invidiat, riscă să primească doar o răzbunare din partea organismului lor.

Dieta Dukan. "Scăderea rapidă în greutate este o iluzie, ca să nu spun utopie. Nu avem cum să slăbim mult şi rapid pentru că nu se poate. Până acum nu s-a inventat aşa ceva şi am ajuns la aceste aberaţii legate de diete tocmai pentru că, în continuare, se caută o iluzie. Nu există slăbit rapid, de durată şi definitiv şi mâncând mult. Dacă vrem neapărat să ne minţim, putem s-o facem în permanenţă. Este un subiect despre care putem vorbi nelimitat tocmai pentru că nu există în realitate. Putem abera pe marginea lui o veşnicie. Este nesănătos, nenatural, nefiresc, iar organismul se va răzbuna pentru acest tratament. Nu încurajez acest tip de slăbit ultra rapid. Oricum, de slăbit este greu, dacă mai vrei şi mult şi repede, atunci chiar eşti într-o minciună şi oamenilor care au nevoie de lucrul ăsta nu pot să le spun decât că nu o să reuşească şi atât. Nu există o soluţie pentru asta şi, cu cât căutăm o soluţie mai rapidă, cu atât dezechilibrele din organism sunt mai mari şi vor apărea, ulterior, situaţii neplăcute. Astfel, dacă vrem să facem lucrurile la extrem, s-ar putea să avem de-a face cu extrema negativă", a declarat medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Citeste si: Vrei sa slabesti? Renunta la micul dejun! Un medic nutritionist celebru face aceasta recomandare. Care este explicatia

Specialistul în nutriţie sportivă se declară adeptul unui regim alimentar care, per total, nu exclude niciuna dintre grupele de alimente. Potrivit acestuia, odată ce corpul primeşte alimente care să-l hrănească cu nutrienţi, în cantităţi rezonabile, procesul de ardere a grăsimilor de rezervă va porni de la sine.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Dieta Dukan
Dieta Dukan

Dieta Dukan. Recomandări

Pentru a obţine o siluetă de invidiat, dieta recomandată de Valentin Vasile respectă următoarele criterii:

- este săracă în amidonoase şi alţi carbohidraţi simpli

- exclude grăsimile nesănătoase, dar le include pe cele esenţiale

- menţine un raport optim de acizi graşi esenţiali

- respectă principiul alcalinităţii pentru a promova starea de sanatate.

"Slăbirea este un proces extrem de complex la care contribuie o arie foarte largă de macro şi micro-nutrienţi şi toţi hormonii corpului uman. Având în vedere că slăbirea înseamnă în final reducerea cantităţii de calorii ingerate peste zi, oricum este un proces care predispune la carenţe dacă nu este extrem de atent planificată (de regulă cu ajutorul unui specialist). Am detaliat reţeta de slăbire sănătoasă pe care o recomand, precum şi riscurile la care te supui dacă urmezi o dietă drastica precum Dieta Dukan, şi în cartea mea "Stil de viaţă, nu dietă!"", a conchis Valentin Vasile.

Ce presupune dieta Dukan

Dieta Dukan este una dintre acele diete ce se concenetreaza pe alimentele consumate in vremurile primitive (cand oamenii vanau si culegeau). Aceasta dieta permite in principal consumul de alimente bogate in proteine si legume fara amidon.

Ambele tipuri de alimente, potrivit dietei, sunt esentiale pentru pierderea rapida in greutate si pentru mentinerea rezultatelor pe termen lung. Dieta Dukan este destul de simplu de urmat. Iti ofera o lista cu 100 de alimente care sunt permise in timpul dietei.

Citeste si: Preparatul traditional cu beneficii surprinzatoare! Mamaliga, o alternativa sanatoasa cu mai putine calorii decat painea

Poti consuma cat de mult sau cat de putin doresti din aceste alimente. In plus, exista o varietate de retete si de sfaturi ce iti vor face dieta mai usoara. Examineaza fiecare faza a dietei, alimentele permise si retetele diferite, astfel incat sa poti urma acest program cu succes.

Dieta Dukan cuprinde 4 faze:

1. Faza de atac

2. Faza de croazieră

3. Faza de consolidare

4. Faza de stabilizare

Inainte de a incepe orice program sau dieta de slabit, este important sa vorbesti cu medicul personal. Discuta cu acesta despre dorinta ta de a slabi si cere-i parerea cu privire la greutate pe care ar trebui sa o obtii. Intreaba medicul daca dieta Dukan este potrivita pentru tine si chiar ai putea sa-i ceri cateva sfaturi.

Dieta Dukan. Obiective

Ori de cate ori incepi o noua dieta, este important sa-ti stabilesti obiectivele. Acestea te pot ajuta sa-ti urmezi calea si te vor motiva sa continui. Pentru a avea succes si a scapa de kilogramele suplimentare, obiectivele tale trebuie sa fie realiste. Daca nu, ar trebui sa fii pregatit pentru esec.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în timpul prestației lui Petre Ștefan- radioimpuls.ro

De obicei este recomandat sa pierzi, maximum 1 kilogram pe saptamana. Profesionistii din domeniul sanatatii considera ca aceasta pierdere in greutate este sigura si rezonabila.

Citeste si: Incerci sa slabesti? Nu face niciodata asta! E "dieta" cu care te ingrasi garantat

Daca obiectivul tau este sa dai jos 5 kilograme, nu este realist sa speri ca vei reusi sa scapi de aceste kilograme in doar 2 saptamani. Va trebui sa le pierzi in 4-5 saptamani.

De asemenea, ai putea sa iti stabilesti mai multe obiective. Poti stabili un obiectiv pe termen lung si apoi obiective mai mici, pe parcurs. Astfel vei ramane motivat pe toata perioada de slabire.

Mananca tipul corect de proteine

Dieta Dukan enumera in mod specific 68 de surse de proteine slabe care sunt considerate alimente permise. Poti consuma aceste surse de proteine in orice faza a dietei. Asigra-te ca mananci doar urmatoarele tipuri de proteine:

Fructe de mare – caracatita arctica, somn, cod negru, cambula, biban, eglefin, halibut si halibut afumat, hering, macrou, mahi mahi, peste pescar, orange roughy, biban, peste lutjanus, somon sau somon afumat, sardine (proaspete sau conservate in apa), biban de mare, rechin, sole, surimi, peste-spada, tilapia, pastrav, ton (proaspat sau conservat in apa), crab, languste, raci, homar, midii, caracatita, stridii, scoici, creveti si calamari.

Din curte – oua, pui, ficat de pui, corn de gaina, carne de curcan si de pui fara grasimi, friptura de strut, prepelita, curcan, rata salbatica.

Citeste si: Branza topita, aliment sau otrava? Ce contine micul dejun preferat de multi romani

Carne rosie si carne de porc – carne de vita, file mignon, bivol, sunca extra-slaba, hot dog din carne de vita Kosher, carne de porc, carne de vita fripta, muschiulet de porc, friptura de carne de porc, bacon cu continut redus de grasime, friptura (coaste, muschi) carne de vita scallopini si carne de vanat.
Proteina vegetariana – seitan, alimente din soia si burgeri de legume, tempeh si tofu.

Produse lactate – branza de vaci fara grasimi, crema de branza fara grasimi, lapte fara grasimi, iaurt grecest fara grasimi, ricota fara grasimi si smantana fara grasimi.
Consuma legume permise

Dieta Dukan. 68 de alimente permise

In plus fata de cele 68 de alimente proteice admise, dieta Dukan permite consumul a peste 30 de legume. Acestea sunt permise numai in anumite faze, asa ca asigura-te ca acorzi o atentie deosebita atunci cand adaugi aceste alimente.

Citeste si: Pomelo, fructul care te satura si te ajuta sa slabesti! La ce trebuie sa fii atent cand il alegi. Are proprietati miraculoase

Incearca una dintre urmatoarele legume permise – anginare, sparanghel, germeni de fasole, sfecla, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovi, conopida, telina, castraveti, vinete, endive, fenicul, fasole verde, kale, salata (arugula si radicchio), ciuperci, okra, ceapa, inimi de palmier, ardei, dovleac, ridichi, rubarba, spaghetti squash, dovlecel, rosii, napi, macris si zucchini.

Poti sa adaugi unele dintre aceste legume atunci cand avansezi la faza de croaziera. Cu toate acestea, nu este indicat sa le mananci zi de zi.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si