Autoritatea Electorală Parlamentară a pregătit deja patru hotărâri de Guvern pentru alegerile parlamentare, urmând ca acestea să intre pe agenda suplimentară a şedinţei de Guvern.

Anunţul făcut de preşedintele AEP

Pachetul legislativ necesar organizării scrutinului va fi adoptat în şedinţa de astăzi. Vorbim de un pachet de hotărâri de Guvern prin care vom adopta data alegerilor, al doilea, privind calendarul acţiunilor necesare procesului electoral şi hotărârea privind alocarea sumelor necesare bugetului cât şi măsurile care vor fi luate pentru a se desfăşura procesul în condiţii bune.

Astăzi sunt programate a fi adoptate aceste hotărâri pentu că, de luni, vom intra în calendarul organizării acestui proces electoral. Nu avem finalizată partea de costuri. Va fi mult inferior costului alegerilor locale pentru că nu mai avem birourile de circumscripţie locale”, a declarat președintele AEP, Constantin Florin Mituleţu-Buică, pentru Mediafax.

Cum se stabileşte data alegerilor parlamentare?

Data alegerilor parlamentare se stabilește prin hotărâre de Guvern, chiar dacă legea a fost modificată recent. Legea adoptată de Parlament, prin care data alegerilor parlamentare este stabilită printr-o lege adoptată de parlamentari, a ajuns la promulgare, însă președintele Klaus Iohannis a contestat-o la Curtea Constituțională.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru parlamentari în ziua moțiunii de cenzură

Klaus Iohannis susține, în sesizarea de neconstituționalitate, că legea încalcă mai multe articole din Constituție.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

„O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

Citeste si: Scenariu dur pentru România! Cine ar putea fi noul premier al României dacă moțiunea de cenzură a PSD va trece

Președintele Iohannis consideră că Parlamentul ar putea să refuze să stabilească data alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege.

Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si