Așa faci cea mai bună plăcintă creață ca în Maramureș: Rețeta tradițională

Așa faci cea mai bună plăcintă creață ca în Maramureș: Vă prezentăm rețeta tradițională!

Plăcinta creață este un deliciu tradițional specific zonei Chioarului, din Maramureș, apreciat pentru textura sa specială și gustul autentic. Ceea ce o face aparte nu este doar umplutura bogată, ci mai ales modul unic de împăturire, care o face să semene cu o fustă încrețită.

Ingredientele necesare pentru plăcinta creața ca-n Maramureș

Pentru aluat:

1 kg făină albă 000

50 g drojdie proaspătă

400 ml apă călduță

1 linguriță sare

Pentru umplutură:

700 g brânză frământată de oaie

300 g brânză dulce de vacă

1 legătură de cozi de ceapă verde

½ legătură mărar

Citește și: Cum se fac ardeii umpluți în Maramureș? O rețetă tradițională pe care trebuie să o încerci

Pentru asamblare:

2 ouă

2 linguri smântână grasă

200 ml lapte

1 lingură untură

Ulei pentru prăjit

Citește și: Cum se face ghismana, prăjitura tradițională cu iaurt din sudul Romaniei

Plăcintă creață ca în Maramureș

Plăcintă creață ca în Maramureș

(sursa foto: PixaBay)

Mod de preparare

  • Se freacă drojdia cu puțin zahăr, se adaugă 100 ml apă călduță și o linguriță de făină.
    Se amestecă bine și se lasă la cald până crește.
  • Se cerne făina într-un bol mare, se face o gaură în mijloc și se adaugă drojdia crescută, sarea și apa călduță, puțin câte puțin, frământând bine.
  • Se frământă până devine elastic și nu mai lipsește de mâini.
  • Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit o oră.
  • Se toacă mărunt cozile de ceapă verde și mărarul.
  • Se amestecă cu brânza de oaie și cea dulce de vacă.
  • Se bate bine ouăle și se amestecă cu smântâna.
  • Se încălzește laptele cu untura la foc mic.
  • Se ia o bucată de aluat de mărimea unui pumn și se întinde pe o suprafață presărată cu făină, până devine foarte subțire.
  • Se așază foaia de aluat pe o formă rotundă de lemn, se unge cu amestecul de ou și smântână, lăsând margini libere.
  • Se distribuie umplutura de brânză din loc în loc, apoi se împăturește prin aducerea marginilor spre mijloc, făcând cute ca la o fustă încrețită.
  • Se coace pe o lespede sau într-o tigaie de fontă, unsă cu puțin ulei, până devine aurie pe ambele părți.
  • Plăcinta creață se servește caldă.

Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.