Așa faci cele mai bune sarmale de post: Rețeta tradițională din Maramureș

Iată cum faci cele mai bune sarmale de post: Rețeta tradițională din Maramureș

Sarmalele de post sunt una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri din perioada Postului Crăciunului, iar în Maramureș rețeta a fost păstrată cu mare grijă din generație în generație. Bogate în arome, consistente și surprinzător de gustoase chiar și fără carne, sarmalele maramureșene de post pun în valoare ingrediente simple, dar atent combinate.

Mai jos găsești rețeta tradițională, exact așa cum se face în gospodăriile din Maramureș.

Ingredientele necesare

  • 250–300 g orez cu bob lung
  • 200 g ciuperci tocate mărunt (proaspete sau conservate)
  • 150 g ceapă
  • 1 morcov mare, dat pe răzătoare fină
  • 2–3 linguri pastă de roșii
  • 50–70 ml ulei
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 varză murată sau foi
  • Câteva frunze de dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 cană suc de roșii
  • Apă sau zeamă de varză, după gust

Cum se prepară sarmalele de post ca în Maramureș

Călește ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi adaugă morcovul și ciupercile. Lasă pe foc până scade lichidul. Adaugă orezul spălat, amestecând bine ca să nu se lipească. Încorporează pasta de roșii, boiaua, cimbrul, sarea și piperul.

După ce iei compoziția de pe foc, adaugă mărarul și pătrunjelul tocate. Orezul nu trebuie fiert complet – se va fierbe în sarmale.

Alege foile de varză mai subțiri. Dacă sunt prea acre, spală-le în apă rece. Taie nervurile groase, apoi pune câte o lingură de compoziție pe fiecare foaie.

Citește și: Începe Postul Crăciunului 2025! Ce nu ai voie să faci până pe 24 decembrie? Tradiții și obiceiuri

Rulează strâns, apoi închide capetele împingându-le cu degetele.

Miezul verzei murate și foile rupte se toacă și se așază pe fundul oalei pentru a împiedica lipirea.

Așază sarmalele în oală, în straturi circulare. Printre straturi adaugă frunze de dafin, piper boabe și puțină varză tocată.

Toarnă sucul de roșii, apoi completează cu apă sau zeamă de varză până acoperă sarmalele.

Fierbe la foc mic 2–3 ore, preferabil într-un tuci sau într-o oală de pământ.

Pentru un gust autentic maramureșean, se pun la cuptor încă o oră, ca să capete aromă și culoare.

Citește și: De când se ascultă, de fapt, colinde? Nu sunt doar cântece de sărbătoare, ci rugăciuni care vestesc Nașterea Domnului

Cum se servesc sarmalele de post

În Maramureș, sarmalele de post se servesc cu mămăligă fierbinte, ardei iute și, în unele case, cu un strop de ulei cu boia.

Sunt ideale pentru masa de post și la fel de sățioase ca sarmalele tradiționale cu carne.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri