Banca Mondială aduce vești proaste pentru Guvernul României

Guvernul Cîțu primește o veste proastă de la Banca Mondială. Experții finanțiști internaționali au revizuit în jos creștere economică a României din acest an, ceea ce înseamnă mai puține venituri la buget decât așteptau guvernanții.

Author: Razvan Ilie marți 05 ianuarie 2021 , 20:09

Banca Mondială avertizează că perspectivele pe termen scurt sunt foarte incerte şi sunt posibile diferite scenarii.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Banca Mondială a revizuit în jos previziunea de creștere economică pentru țara noastră. Economia României ar urma să înregistreze în acest an un avans de doar 3,5%, față de estimarea din octombrie care vorbea de o creștere de 4,9 procente.

Potrivit Băncii Mondiale, economia românească a avut o contracţie mai mică anul trecut decât cea anunțată anterior: de doar 5% față de previziunea din octombrie de 5,7% pentru anul 2020.

Citeste si: Veste bună pentru angajații care lucrează de acasă. Ar putea primi 400 de lei în plus!

Ce spune Banca Mondială despre creștere economiei post-pandemie

Banca Mondială se așteaptă ca în 2022 creşterea economică să accelereze până la 4,1%, conform celui mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale publicat marţi de instituția internațională.

În ceea ce priveşte regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA), în care este inclusă şi România, Banca Mondială se aşteaptă ca economia acestei regiuni să înregistreze un avans moderat de 3,3% în acest an.

Oficialii BM precizează că acest scenariu este condiţionat de distribuţia unui vaccin eficient la începutul lui 2021 în economiile avansate, pe marile pieţe emergente precum şi în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia, şi în a doua parte a anului şi în alte ţări. De asemenea, scenariul pleacă de la ipoteza că tensiunile geopolitice nu vor escalada în regiune, potrivit Agerpres.

Banca Mondială şi-a revizuit în jos şi prognozele privind creşterea economică mondială înregistrată în 2021, până la 4% de la 4,2% cât estima anterior, după o contracţie de 4,3% în 2020, şi a avertizat că o creştere a cazurilor de infecţie cu COVID-19 şi întârzierile în distribuirea vaccinurilor ar putea limita revenirea din acest an la doar 1,6%.

Avertismentul Băncii Mondiale

"Pentru a depăşi impactul pandemiei este nevoie de eforturi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, a creşte flexibilitatea pe piaţa muncii şi a consolida transparenţa şi guvernanţa", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Banca Mondială avertizează că perspectivele pe termen scurt sunt foarte incerte şi sunt posibile diferite scenarii.

"Un scenariu pesimist, în care infecţiile continuă să crească şi lansarea vaccinului este întârziată, ar putea limita expansiunea globală la 1,6% în 2021. În schimb, un scenariu optimist în care pandemia este controlată cu succes şi vaccinarea se face cu rapiditate, creşterea economiei mondiale ar putea accelera până la 5%", se arată în cel mai recent raport al instituţiei financiare internaţionale.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si