Calendar Ortodox. Mâine este sărbătorită o mare sfântă. Mii de românce îi poartă numele

Creștinii îi sărbătoresc pe sfântul Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, şi sora sa, Zenovia în fiecare an pe 30 octombrie.

Author: Catalina Popa joi 29 octombrie 2020 , 12:00

sfântul Mucenic Zenovie
sfântul Mucenic Zenovie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Zenovie și Zenovia s-au născut în familie creștină din Egeea Ciliciei. Părinții lor se numeau Zenodot și Tecla. Au primit astfel în casa părintească o educație cuviincioasă. Pentru bunul său nume, slujească cetatea în care se născuse în demnitatea de episcop.

Pentru rugăciunile sale foarte multă lume dobândea tămăduiri sufletești și trupești devenise astfel un părinte căutat de creștini și o mirare pentru locuitorii păgâni.

Zenovia și Zenoviu s-au născut într-o perioadă în care în Imperiul Roman creștinismului era o religie interzisă. Creștinii care erau pârâți pentru o simplă credință că Iisus Hristos este Mântuitorul lumii erau arestați și forța să renunțe la propriile convingeri. Pentru a demonstra acest fapt care le aducea eliberarea trebuiau fie să jertfească zeilor sau împăratului care se numără pe sine printre zei.

sfântul Mucenic Zenovie
sfântul Mucenic Zenovie

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Nu toți împărații înainte de Constantin au pus în practică această politică de intoleranță privitoare la creștini însă cei care au făcut-o au demonstrat o cruzime înfiorătoare.

Citeste si: Calendar ortodox 2020: Când sunt Moşii de toamnă şi ce se dă de pomană?

Citeste si: Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în această zi sfântă?

Zenovie și Zenovia nu au renunțat la creștinism

Între împărații persecutori Dioclețian ocupă un loc proeminent. De altfel persecuție ce a avut loc în timpul său și a împăraților ce i-au urmat s-a și numit Marea Persecuție. În acest context în care de la acțiunile privitoare la creștinii erau chiar încurajate de către puterea politică Zenovia a fost pârât că este creștin și chiar conducătorul comunității creștinilor a fost de îndată arestat și dus înainte guvernatorului local pentru a fi judecat. I s-a propus să se lepede de creștinism și să jertfească zeilor. Episcopul l-a refuzată rămânând fidel mântuitorului Hristos. A fost supus în repetate rânduri la torturi iar când chinuitorii săi au înțeles că nu vor avea succes l-au ucis prin decapitare. Sora sa Zenovia, aflat în mulțime în momentul torturării fratelui său, a ales să îl însoțească în chinuri mărturisim faptul că și ea este creștină. La fel cum s-au născut împreună în aceeași familie trupească și creștină tot la fel au trecut la domnul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si