Când ajunge Lumina Sfântă în România?

Lumina Sfânta va fi adusă în România, de la Ierusalim, sâmbătă seara. Aceasta va fi adusă de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie și va fi dată delegațiilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Author: Madalina Grigore joi 21 aprilie 2022 , 21:07

Lumina Sfântă în România

Când va ajunge Lumina Sfântă în România?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Lumina Sfânta va veni în România sâmbătă seara între orele 19:30 și 20:30. Aceasta este considerată un miracol al ortodoxiei care are loc în fiecare an de Paște la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, care

are loc între orele 12: 30 și 14: 30, deasupra Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige.

Lumina Sfântă în România

Lumina de la Sfântul Mormânt

Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este verificat încă din Vinerea Mare după Prohod, iar cei care care desfășoară acest lucru sunt polițiști civili care nu sunt creștini.

Trei persoane, un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, verifică încăperea pentru a nu exista surse de foc. Totodată, aceștia în controlează corporal pe cei care se îngrijesc în Locul Sfânt pentru ceremonia religioasă. La momentul potrivit ușile se închid, se sigilează, luminile sunt stinse, iar la ușă rămân doar gardienii. 

Citeste si: Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să faci credincioșii în seara de Înviere după ce am lumină?

Citeste si: Anunț important pentru copii! Alocațiile urmează să se majoreze. Pentru când se preconizează măririle- kanald.ro

Citeste si: Gestul controversat făcut de Alex Ashraf, la scurt timp după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul. Care a fost prima reacție a bărbatului cu privire la despărțirea de brunetă- wowbiz.ro

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt, iar la intrarea este controlată de polițiști în prezența civililor din toate confesiunile. Acesta desigilează ușa de la intrarea în Mormânt și merge în prima încăpere numită „Capela Îngerului”. Tradiția spune că în acest moment Patriarhul Ierusalimului este însoțit de un arab de religie islamică.

Apoi, Patriarhul intră singur în camera propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. 

Lumina Sfântă în România

Lumina Sfântă

După rugăciune, cei care sunt prezenți în biserică au ocazia să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii asemănă lumina cu un glob care se împarte în micii bucăți.

Citeste si: Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paști ne îndeamnă pe toți creștinii să împărtășim celor din jurul nostru bucuria și pacea lui Hristos.

Lumina ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt și aprinde în acest fel vată presărată deasupra. Patriarhul are rolul de a lua în mâinile vata care să aprins, să o așeze pe două cupe de aur și să se întoarcă în Capela Îngerului, prima încăpere.

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: Guess Who, prins sub influența substanțelor interzise la volan de poliţiştii din Capitală. A fost întocmit dosar penal- radioimpuls.ro

Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, iar apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Citeste si: Când încep Deniile din Săptămâna Mare 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si