Lumina Sfânta va veni în România sâmbătă seara între orele 19:30 și 20:30. Aceasta este considerată un miracol al ortodoxiei care are loc în fiecare an de Paște la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, care are loc între orele 12: 30 și 14: 30, deasupra Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige.

Lumina Sfântă în România

Lumina de la Sfântul Mormânt

Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este verificat încă din Vinerea Mare după Prohod, iar cei care care desfășoară acest lucru sunt polițiști civili care nu sunt creștini.

Trei persoane, un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, verifică încăperea pentru a nu exista surse de foc. Totodată, aceștia în controlează corporal pe cei care se îngrijesc în Locul Sfânt pentru ceremonia religioasă. La momentul potrivit ușile se închid, se sigilează, luminile sunt stinse, iar la ușă rămân doar gardienii. 

Citeste si: Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să faci credincioșii în seara de Înviere după ce am lumină?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt, iar la intrarea este controlată de polițiști în prezența civililor din toate confesiunile. Acesta desigilează ușa de la intrarea în Mormânt și merge în prima încăpere numită „Capela Îngerului”.

Tradiția spune că în acest moment Patriarhul Ierusalimului este însoțit de un arab de religie islamică.

Apoi, Patriarhul intră singur în camera propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei. 

Lumina Sfântă în România

Lumina Sfântă

După rugăciune, cei care sunt prezenți în biserică au ocazia să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii asemănă lumina cu un glob care se împarte în micii bucăți.

Citeste si: Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sfintelor Paști ne îndeamnă pe toți creștinii să împărtășim celor din jurul nostru bucuria și pacea lui Hristos.

Lumina ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt și aprinde în acest fel vată presărată deasupra. Patriarhul are rolul de a lua în mâinile vata care să aprins, să o așeze pe două cupe de aur și să se întoarcă în Capela Îngerului, prima încăpere.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, iar apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

Citeste si: Când încep Deniile din Săptămâna Mare 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si