Postul Sfinților Petru și Pavel, denumit și Postul Sânpetrului, urmează după sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Acest post este rânduit de Biserică, în cinstea celor doi apostoli, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.

Citeste si: Când începe postul Sf. Petru şi Pavel în 2022?

Persoanele care respectă acest post al Sfinților Petru și Pavel, cinstesc darurile Sfântului Duh.

Daruri care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, motiv pentru care, cu multa vreme în urmă, acest post era denumit Postul Cincizecimii. 

Când începe Postul Sf. Petru și Pavel

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Acest Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplul fapt că începutul depinde de data în care este Sfintele Paști. În mod normal, acest post începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Citeste si: Tradiţii de Înălţare 2022: Ce trebuie să faci în această zi sfântă

De aceasta dată, în anul 2022, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 20 iunie și se va încheia în data de 28 iunie, chiar înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, din data de 29 iunie.  

Ce nu ai voie să faci în Postul Sfinților Petru și Pavel

 

  • Exact ca în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, NU se fac nunți
  • De asemenea, NU se fac nici botezuri
  • Iar totodată, NU se fac nici cumetrii
  • Această perioadă de post, NU este însoțită de niciun fel de petrecere
  • Biserica spune că NU se cântă și NU se dansează
  • Iar tot conform Bisericii, NU se bea alcool și NU se fumează

Ce poți mânca în post

În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.

Dezlegarea la pește are loc pe data de 24 iunie 2022, în momentul în care se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, există dezlegare la pește și în zilele de luni, marți sau joi, în momentul în care pică o sărbătoare a unui sfânt cu doxologie mare.

Citeste si: Sfântul Nicolae de Vară 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce este bine să faci în această zi?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si