De ce se intampla acest lucru? Pentru ca, pur si simplu, nu mai pot tine pasul cu solicitarile sistemului de operare sau ale aplicatiilor. Putem incerca, desigur, upgrade-uri variate – in special inlocuirea vechiului hard-disk cu un SSD – sau poate o placa grafica externa, dar cu siguranta vom ajunge rapid la aceeasi concluzie: este necesara achizitionarea unui nou laptop.

Gasesti mai jos cateva repere care te vor ajuta sa afli aspectele asupra carora trebuie sa-ti concentrezi atentia pentru a intelege ca a sosit momentul schimbarii cu un gadget nou.

Incarcarea lenta a sistemului de operare si a aplicatiilor

Primul si cel mai evident semn ca este nevoie de un aparat performant este functionarea lenta a sistemului de operare si a aplicatiilor pe care le folosesti in mod uzual. Ca reper orientativ, poti lua in calcul alegerea unuia dintre laptopurile Dell XPS, pentru a te asigura ca vei utiliza un laptop de calitate.

Stabilirea verdictului de a-ti inlocui vechiul laptop ar trebui luata, insa, dupa ce ai verificat daca nu cumva ai avut o implicare cate de mica. De exemplu, daca apar semne de uzura precum:

  • toate update-urile si patch-urile nu au fost instalate corespunzator;
  • spatiul de stocare este incarcat aproape de limita maxima;
  • cerintele hardware sunt mult sub limita solicitata de dezvoltatorul aplicatiei.

In asemenea cazuri, functionarea lenta ar putea fi remediata prin simpla updatare si golire a spatiului de stocare. Daca nici dupa aceste operatiuni laptopul nu revine la gloria de odinioara, atunci e necesara in mod clar schimbarea lui.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt site-urile de internet care sunt cele mai vizitate în România? Răspunsul vă va surprinde cu siguranță!

Lipsa porturilor si a conexiunilor necesare

Un alt semn al necesitatii schimbarii este lipsa porturilor si a conexiunilor necesare pentru realizarea sau transmiterea diferitelor date si proiecte si necesitatea achizitionarii de adaptoare care sa ne ajute sa finalizam. Laptopurile mai vechi nu dispun de conexiuni bluetooth sau de cititoare de carduri, iar conexiunile USB sau USB 2.0 sunt rare si functioneaza lent. E cazul sa iei in considerare si faptul ca o eventuala conectare la un monitor extern poate fi destul de dificila, pentru ca singura conexiune este un port VGA.

Citeste si: VIDEO- Istorie românească la doar un click distanță- arhive digitalizate

Autonomia extrem de redusa a bateriei si incarcarea dificila

Bateria unui laptop vechi este, cel mai probabil, uzata. Singura modalitate in care aparatul mai functioneaza este doar daca ramane conectat la o priza – situatia limiteaza drastic portabilitatea laptopului, conditionand utilizarea lui de o sursa permanenta de energie electrica. In cel mai bun caz, un laptop vechi beneficiaza de o incarcare lenta a bateriei si o descarcare rapida, ceea ce il face la fel de inutilizabil. Un alt motiv pentru descarcarea rapida a bateriei laptopului pot fi praful si functionarea defectuoasa a cooler-elor.

Functionare galagioasa si fierbinte

Foarte multe dintre laptopuri nu exceleaza la capitolul silentiozitate si temperatura scazuta in functionare, nici macar atunci cand sunt noi. Cu timpul, insa, performanta de racire a unui cooler scade drastic, in parte din cauza uzurii, dar si din cauza depunerilor constante de praf. Daca un laptop se straduieste foarte tare sa ramana rece si functioneaza zgomotos chiar si dupa o curatare temeinica a prafului, este clar ca a ajuns prea vechi pentru a-ti mai asigura o utilizare standard.

Citeste si: VIDEO- Munca de la distanță de pe malul mării, visul bucureștenilor vara

Calitatea slaba a ecranului

Unul dintre indiciile clare ale invechirii laptopului este calitatea slaba a imaginii si a culorilor reproduse de ecran. In prezent, standardul este Full HD 1080p – 2K si 4K sunt trenduri din ce in ce mai prezente pe piata. Laptopurile vechi aveau rezolutii care acum par iesite din epoca preistorica: in cel mai bun caz, 1600 x 1200 UXGA, dar in mod frecvent se foloseau 1366 x 768 HD, 1280 x 720 SD+ sau 1024 x 768 XGA.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

In lumea IT&C, lucrurile evolueaza intr-un ritm foarte rapid, iar cresterea are si latura ei negativa, tehnologiile devenind perimate mult mai rapid decat in alte domenii. Chiar daca la momentul achizitionarii nu iei in calcul schimbarea laptopului proaspat cumparat, aceasta devine o necesitate cu trecerea anilor si, mai ales, cu schimbarea cerintelor de sistem.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si