Cardul de sănătate devine obligatoriu din nou!

Veste importantă pentru toți românii care sunt obligați să ajungă la cabinetele medicale: cardul de sănătate redevine obligatoriu peste câteva zile.

Razvan Ilie, luni 28 septembrie 2020 , 18:58

card de sanatate
Redevine obligatoriu cardul de sănătate - de la 1 octombrie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu 1 octombrie, cu excepţia consultaţiilor la distanţă, a anunţat, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă.

În cazul consultaţiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a serviciilor medicale.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situaţiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultaţiile la distanţă rămân o alternativă benefică atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienţilor programarea consultaţiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultaţia, la distanţă sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical", a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Citeste si: Interpreta Carmen Șerban acuză o conspirație la alegeri: ”Prefer comunismul în locul dictaturii! Cineva mi-a spus că votarea a fost organizată de ochii lumii!” EXCLUSIV

Cardul de sănătate nu e necesar la consultațiile online

Potrivit Casei de Sănătate, se menţin până la finalul anului consultaţiile la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii specialişti din ambulatoriul clinic, pentru care „nu este necesară validarea cu cardul de sănătate”.

Citeste si: Celebrul solist Daniel Iordăchioaie, mesaj dur după alegeri: ”Este o anarhie nesimțită! Îmi e scârbă, dar cine sunt eu ca să contez?” EXCLUSIV

Potrivit CNAS, în urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale.

Totodată, documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Citeste si: Scandal la Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand îl acuză pe Dan Tudorache de tentativă de fraudare a alegerilor

Cardul de sănătate: ce documente sunt valabile până la 31 decembrie 2020

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată: biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

Citeste si: Gabriela Firea își recunoaște înfrângerea, LIVE pe Facebook. "Dumnezeu m-a înzestrat cu puterea de a trece peste momentele grele"

Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit prin aprobarea HG 162/2020 se numără şi posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate

 

 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si