Procedură condamnat fugit din țară. Plecarea din țară înainte de sentință este tot mai întâlnită în rândul inculpaților. Dreptul la liberă circulație nu poate fi încălcat. De asemenea, nu există o relație bine stabilită între judecătorii români și cei din alte state, care să se bazeze pe încredere când vine vorba despre refuzarea extrădărilor cerute de România.

procedură condamnat fugit din țară

Care este procedura când un condamnat la închisoare fuge din țară?

Care este procedura în cazul în care un condamnat la închisoare fuge din țară

Fuga din arest sau înainte de arestare se pedepsește. Potrivit legii, dacă inculpatul a fugit înainte de a primi sentința definitivă, sau s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire sau de la judecata, ori a făcut pregatiri pentru asemenea acte, precum și dacă în cursul judecații sunt date ca inculpatul urmărește să se sustragă de la executarea pedepsei.

În virtutea dreptului de liberă circulație, mulți dintre condamnați părăsesc țara fără a întâmpina probleme la graniță.

Arestarea inculpatului în cursul judecații durează până la soluționarea definitivă a cauzei, afară de cazul când instanța dispune revocarea ei.

Citeste si: Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru ”tentativă de act terorist”. Este vizată și lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia

Dacă persoana prevăzută în mandat nu a fost gasita, organul competent cu executarea încheie un proces-verbal, prin care constata aceasta și înștiințează organul judiciar care a emis mandatul, precum și organele competente pentru darea în urmărire.

Dacă persoana împotriva căreia s-a emis mandatul nu este gasita, organul de poliție constata aceasta printr-un proces-verbal și ia măsuri pentru darea în urmărire. Un exemplar de pe procesul-verbal împreună cu un exemplar al mandatului de executare se trimit instanței care a emis mandatul.Comandantul unității militare, primind mandatul de executare, inmineaza un exemplar condamnatului și ia măsuri pentru trimiterea acestuia la locul de executare a pedepsei.Când condamnatul se afla arestat, un exemplar al mandatului de executare i se înmânează de către comandantul locului de deținere.Comandantul

locului de deținere consemnează într-un proces-verbal data de la care condamnatul a început executarea pedepsei.O copie de pe procesul-verbal se trimite instanței de executare, transmite legislație.just.ro.

Elena Udrea si Sorin Oprescu au fugit din tara după ce au fost condamnați la închisoare cu executare

În 7 aprilie, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare, ea părăsind ţara înainte de pronunţarea sentinţei.  

Udrea a fost prinsă în Bulgaria, când încerca să treacă graniţa în Grecia.  

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La ora 14:00 judecătorii bulgari ar trebui să înceapă procesul Elenei Udrea care se va prezenta din nou în faţa instanței din Bulgaria. 

La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă.

Elena Udrea, fugită din țară

Elena Udrea a fost găsită pe teritoriul Bulgariei.



Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.

Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.

Citeste si: Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să se îndrepte spre Bulgaria cu o maşină la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, a anunţat poliţia română de frontieră. Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.

În 2018, Udrea a fugit în Costa Rica, înainte de a fi găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, potrivit minutei de ședință. Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si:  Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Câmpulung, Argeș

Potrivit DNA, în perioada 2013- 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Sorin Oprescu a fost găsit pe teritoriul Greciei.

Sorin Oprescu, fugit din țară

Sorin Oprescu a fost găsit pe teritoriul Greciei.

Citeste si: Ce avere are Cristian Popescu Piedone. Fostul primar al sectorului 5 este scutit de despăgubiri în procesul victimelor de la Colectiv

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si