Ce trebuie să știi despre spălarea mașinii la temperaturi scăzute

Foarte mulți șoferi cred că iarna mașina nu merită spălată sau că nu este deloc nevoie pentru a o spăla, deoarece se murdărește mult mai repede decât vara. Această gândire este greșită, deoarece iarna, mizeria, umezeala și materialele antiderapante de pe șosele pot pune probleme deosebite pentru vopseaua caroseriei.

Author: Andreea Bolocan vineri 12 martie 2021 , 09:52

Cum speli corect mașina la temperaturi scăzute masina spalata iarna
Cum speli corect mașina la temperaturi scăzute
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Află cum îi poți spăla corect mașina la temperaturi scăzute și cât de frecvente pot fi spălările pentru a nu-ți afecta vopseaua sau alte elemente de pe mașină.

Mașina trebuie să spălată și iarna, asta e clar. Mai ales iarna, am spune noi, având în vedere efectul puternic coroziv al substanțelor antiderapante. Chiar dacă mașinile moderne sunt mai bine protejate la coroziune, loviturile de pietre și alte urme de pe caroserie lasă vulnerabile suprafețele respective la coroziune. În plus, mizeria împiedică funcționarea corectă a senzorilor și camerelor pe care se bazează sistemele de asistență.

Citeste si: Care sunt piesele care cedează primele la o mașină veche

Cât de frecvent îți poți spăla mașina la temperaturi scăzute

La ce temperatură poți spala iarna mașina

Cât de des trebuie spălată mașina iarna depinde în mare măsură de condițiile de circulație. Dacă este frig, dar uscat, probabil că poți scăpa cu spălări mai rare ale mașinii. În cazul umezelii și temperaturilor scăzute, este recomandare o spălare la două săptămâni, în special în cazul mașinilor mai vechi, care nu sunt la fel de bine protejate la coroziune. Dacă ai circulat pe zăpadă și prin zone unde s-au împrăștiat cantități importante de materiale antiderapante, o vizită la spălătorie este obligatorie cât mai repede posibil.

Care este temperatura sub care nu se recomandă spălarea mașinii?

Temperaturile sub limita de îngheț nu ar trebui să pună probleme. Totuși, nu trebuie să-ți forțezi norocul la temperaturi mai scăzute de minus zece grade Celsius. Asta pentru că apa de la spălătorie are o temperatura mai mare și, căzută pe caroseria înghețată, va produce tensiuni în stratul de vopsea. În cazul în care acesta este deteriorat, va duce la crăpături care vor permite umezelii corozive să pătrundă în adâncime. În plus, apa care ajunge în încuietorile ușilor și pe chedere va îngheța mult mai repede la temperaturi scăzute, creând probleme pentru șoferi.

Citeste si: Cum să îți faci corect revizia de primăvară a mașinii

Iarna este recomandat ca programul de spălare ales să includă și o spălare pe dedesubtul mașinii, pentru a curăța materialele corozive care s-au acumulat în aceste zone. Este important să alegi un program cu prespălare sau (în cazul spălării manuale) să clătești mașina cu un jet de apă sub presiune înainte de spălarea propriu zisă. În caz contrar, mizeria de pe caroserie va acționa ca hârtia abrazivă asupra vopselei.

Ce trebuie să faci neapărat după ce speli mașina

Spalatul mașinii singur

Dacă vara e mai puțin important, la temperaturi scăzute este important. După ieșirea de la spălătorie trebuie să ștergi urmele de apă cu o cârpă moale, preferabil din microfibră. Șterge inclusiv în locurile mai puțin accesibile ale ușilor și montanților pentru a preveni înghețarea apei. Chederele trebuie obligatoriu tratate cu o soluție specială, care va proteja cauciucul și va preveni blocarea ușilor din cauza înghețului. Dacă tot ești în acest punct, nu strică să verifici nivelul lichidului pentru spălarea parbrizului. Dacă este cazul completează cu lichid special pentru temperaturi scăzute. Acesta trebuie să reziste la cel puțin -20 de grade Celsius.

Sursa: Promotor


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si