Pe lângă plăcerea de a consuma vișinată de casă, este important să știm și care este conținutul său caloric și cum putem adapta rețeta pentru a fi mai sănătoasă, fără a compromite savoarea.

Vișinata făcută în casă poate avea un conținut considerabil de calorii

Vișinata de casă este făcută, în mod tradițional, prin macerarea vișinelor în alcool și adăugarea unei cantități de zahăr.

Această combinație nu doar că îi conferă gustul dulce și aroma specifică, dar și un conținut caloric destul de ridicat.

Caloriile din vișinată provin în principal din zahăr și alcool. În general, un litru de vișinată poate conține aproximativ 250-300 de grame de zahăr. Având în vedere că un gram de zahăr conține aproximativ 4 calorii, doar zahărul din vișinată poate adăuga între 1000 și 1200 de calorii per litru.

Dacă adăugăm și aportul caloric al alcoolului (aproximativ 7 calorii pe gram), putem concluziona că vișinata de casă poate avea destul de multe calorii.

De exemplu, un pahar mic (50 ml) de vișinată poate conține între 100 și 150 de calorii, în funcție de cantitatea de zahăr și alcool utilizată în rețetă.

Vișinată făcută în casă

Vișinată făcută în casă

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Ce alcool se pune în caisată dacă vrei să nu strici aroma de fructe naturale. Trucuri pentru o caisată savuroasă, făcută în casă

Ce să pui în loc de zahăr în rețeta pentru vișinată

Pentru cei care doresc să reducă aportul caloric al vișinatei, există câteva alternative la zahărul rafinat care pot fi utilizate în rețetă:

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Îndulcitori naturali: Stevia este o opțiune care poate înlocui zahărul. Acestea oferă un gust dulce fără a adăuga multe calorii și are un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge.

Mierea: Deși are un conținut caloric similar cu cel al zahărului, mierea aduce beneficii suplimentare datorită proprietăților sale antioxidante și antibacteriene. Totuși, trebuie folosită cu moderație pentru a controla aportul caloric.

Siropul de agave: Acesta este mai dulce decât zahărul, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în cantități mai mici. De asemenea, are un indice glicemic mai mic, ceea ce îl face o opțiune mai bună pentru persoanele care monitorizează nivelul de zahăr din sânge.

Vișinată făcută în casă

Vișinată făcută în casă

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Vişinată reţetă: Cum faci la tine acasă această băutură?

Cât ține vișinata făcută în casă și în ce condiții este bine să o păstrezi

Vișinata de casă are o durată de valabilitate relativ lungă datorită conținutului ridicat de alcool și zahăr, care acționează drept conservanți naturali. Totuși, pentru a păstra vișinata în condiții optime și a-i menține aroma și gustul, este important să respectăm câteva reguli de depozitare:

Păstrarea în sticle bine închise: Este esențial ca vișinata să fie depozitată în sticle bine sigilate pentru a preveni evaporarea alcoolului și oxidarea băuturii.

Citeste si: Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că soțul o înșelase cu prietena sa. „Eu eram rea de gură, îl tocam la cap.”- kfetele.ro

Citeste si: Festivalul Electric Castle 2024, buget-record pentru ediția aniversară- radioimpuls.ro

Loc răcoros și întunecat: Vișinata trebuie păstrată într-un loc răcoros și întunecat, precum o pivniță sau un dulap. Expunerea la lumină și căldură poate deteriora calitatea băuturii.

Evitați fluctuațiile de temperatură: Temperaturile constante ajută la menținerea proprietăților vișinatei. Fluctuațiile de temperatură pot afecta gustul și stabilitatea băuturii.

În condiții adecvate, vișinata de casă poate fi păstrată timp de câțiva ani, iar gustul său se poate îmbunătăți în timp, similar unui vin de calitate.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si