Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19 Novavax?

Compania Novavax a transmis, luni, că vaccinul său anti-COVID are o eficiență de 90% şi totodată, are o protecție mărită asupra unor noi variante de SARS-CoV-2, conform unui studiu efectuat în Statele Unite şi Mexic, informează The Associated Press.

Author: Alina Raducu luni 14 iunie 2021 , 14:46

Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19 Novavax?
Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19 Novavax?[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astfel, vaccinul Novavax se va administra în două doze şi are o eficacitate împotriva virusului COVID de 90%, ultimele date arâtând că este un vaccin sigur, susțin

reprezentanții laboratorului.

Deși în Statele Unite, cererea de vaccin împotriva COVID-19 scade pe zi ce trece, în alte state situația este critică în privința acestor vaccinuri.

Compania Novavax anunță că vaccinul său anti-COVID are o eficiență de 90%

Vaccinul Novavax va avea o creştere mare a livrărilor de vaccin anti-COVID-19 mai ales în ţările sărace, însă acest ajutor din partea companiei va veni abia peste câteva luni.

Novavax a anunţat că dorește autorizarea vaccinului său în Statele Unite, Europa, dar şi în alte state anul acesta, până la sfârşitul lunii septembrie. Compania a mai specificat că ar fi capabilă să producă până la 100 de milioane de doze pe lună până când se preconizează a fi efectuată autrizarea vaccinului.

Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19 Novavax?
Ce eficiență are vaccinul anti-COVID-19 Novavax?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Bilanț coronavirus, luni 14 iunie. Câți români au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore

”Multe dintre primele noastre doze vor fi trimise în ţări sărace, iar acest este obiectivul cu care începem”,  afirmă AP CEO-ul Novavax Stanley Erck.

Acest studiu pentru vaccinul Novavax a fost realizat pe 30.000 de persoane cu vârstă de peste 18 ani în Statele Unite şi Mexic. Astfel două treimi dintre persoane au fost vaccinate cu două doze de vaccin la trei săptămâni, iar o treime cu placebo.

După efectuarea studiului, au fost raportate 77 de infectii cu COVID-19, dintre care 14 au fost în grupul vaccinat, iar restul în grupul placebo. Astfel, nicio persoană vaccinată nu s-a îmbolnăvit moderat sau grav, iar în celălalt grup s-au înregistrat 14 cazuri.

Compania Novavax precizează că vaccinul este la fel de eficient împotriva mai multor variante de COVID-19, chiar și împotriva variantei britanice activă în Statele Unite având un risc mare din care fac parte bătrâni şi persoane cu probleme cronice de sănătate.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu: "De la 1 iulie vom avea certificat verde"

Efectele secundare ale vaccinului Novavax ar fi moderate: sensiblitate și durere la locul vaccinării

Până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri de formare a unor cheaguri de sânge sau probleme cu inima, precizează Erck.

Compania Novavax va publica datele studiului într-o revistă medicală, pentru a putea fi examinate de către alți specialiști independenţi.

De asemenea, vaccinurile anti-covid-19 învaţă corpul să recunoască virusul, îndeosebi proteina ”spike” a acestuia, şi să să lupte împotriva Coronavirusului. Compania mai precizează că vaccinul Novavax are la bază ”copii” cultivate în laborator ale acestei proteine.

Citeste si: Toate noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de azi în România. Câte persoane au voie la nuntă?

Compania susține că aceasta este o tehnologie diferită faţă de cea a celorlalte vaccinuri deja utilizate, dintre care unele transmit instrucţiuni corpului pentru ca acesta să producă proteina spike.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si