Revoluționarii primesc lunar o "indemnizație reparatorie", care este calculată în funcție de câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2020, salariul mediu brut a fost calculat la valoarea de 5.429 lei, iar revoluționarii care nu sunt încadrați în niciun grad de invaliditate primesc această sumă înmulțită cu 1,1, mai precis 5.971 lei brut. Pentru cei care au fost răniți la Revoluție, sumele sunt mai mari, până la maximul de 10.859

lei lunar brut.

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat în octombrie 2020 o acțiune de documentare la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945- 1989 (SSRML), unde a descoperit o serie de nereguli. De exemplu, unor persoane le-au fost eliberate certificate de revoluționari chiar dacă au fost colaboratori ai Securității, iar anul trecut, la 30 de ani de la Revoluție, au fost înmânate brevete unor persoane publice, prin contrafacerea modelului prezidențial.

Citeste si: Șocant: Băiatul unui polițist, găsit spânzurat chiar în camera acestuia

Ce pensii încasează acum revoluționarii de la 1989

Ce valoare are și cum se acordă indemnizația reparatorie in baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței fată de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 sunt detalii care se regăsesc în Legea nr.

341 din 12 iulie 2004 a recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989.

Citeste si: Incident șocant! Un bărbat s-a stropit cu benzină și a încercat să-și dea foc

Luptătorii răniţi  pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta au dreptul la o  indemnizaţie  lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin

legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:

    a)  2,00  - pentru marii mutilaţi;

    b)  1,75  - pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate;

    c)  1,50  - pentru persoanele încadrate în gradul II de invaliditate;

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare- wowbiz.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns- antena3.ro

    d)  1,25  - pentru persoanele încadrate în gradul III de invaliditate;

    e)  1,10  - pentru persoanele neîncadrate în grad de invaliditate.

Marii mutilaţi şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate  beneficiază, pe lângă indemnizaţia prevăzută anterior, şi de o  indemnizaţie de îngrijire, calculată prin aplicarea coeficientului de multiplicare  0,50  asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Luptătorii reţinuţi  beneficiază de o  indemnizaţie lunară reparatorie  în coeficient de  1,10,  calculată prin aplicarea acestui coeficient de multiplicare asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Luptătorii cu Rol Determinant  beneficiază de o  indemnizaţie de gratitudine lunară  în coeficient de  1,10, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea

bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ce titluri de revoluționari prevede legea

(1) Pentru cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața și în semn de gratitudine față de cei care au luptat pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989, se instituie următoarele titluri: a) Erou-Martir al Revoluției române din Decembrie 1989- atribuit celor care s-au jertfit în lupta pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989 sau au decedat în legatură cu aceasta; b) Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989:

1. Luptător Rănit- atribuit celor care au fost răniți în luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 sau în legatură cu aceasta;

2. Luptător Reținut- atribuit celor care au fost reținuți de forțele de represiune că urmare a participării la acțiunile pentru victoria Revoluției; o

3. Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite- atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat și au condus grupuri sau mulțimi de oameni, au construit și au menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanță vitală pentru rezistența regimului totalitar și le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localitățile unde au luptat pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și celor care au avut acțiuni dovedite împotriva regimului și însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989; c) participant la Victoria Revoluției române din Decembrie 1989- calitate onorifică.

Prin urmaș de erou-martir se ințelege persoanele îndreptățite să beneficieze de prevederile prezentei legi, și anume soțul supraviețuitor, părinții celui decedat și fiecare dintre copiii acestuia.

Indemnizația lunară reparatorie- ce valoare are

Persoanele care au obținut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizație lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienților de multiplicare ce vor fi aplicați asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Will Jennings, co-autorul piesei "My Heart Will Go On", a murit la vârsta de 80 de ani: "A fost o onoare enormă să lucrez cu un astfel de geniu muzical"- radioimpuls.ro

Citeste si: Planul controversat de a transforma un deșert într-o zonă verde, fertilă și plină de viață sălbatică: „Ar putea schimba tiparele meteo”- antena3.ro

a) Soțul supraviețuitor al celui decedat, dacă nu s-a recăsătorit- un coeficient de 1,10; b) fiecare dintre părinții celui decedat- un coeficient de 0,50; c) fiecare dintre copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăși vârsta de 26 de ani, indiferent în întreținerea cui se află- un coeficient de 1,10.

(3) Persoanele care au obținut titlurile prevăzute la alin. (1) lit. b) pct. 1 și 2 au dreptul la o indemnizație lunară reparatorie, calculată prin aplicarea următorilor coeficienți asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:

a) 2,00- pentru marii mutilați; b) 1,75- pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate; c) 1,50- pentru persoanele încadrate în gradul II de invaliditate; d) 1,25- pentru persoanele încadrate în gradul III de invaliditate; e) 1,10- pentru persoanele neîncadrate în grad de invaliditate.

Ce nereguli a constatat corpul de control al premierului în 2020

SSRML nu deține o bază de date actualizată a beneficiarilor  Legii nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, cu modificările și completările ulterioare, și a drepturilor distribuite acestora, implicit a drepturilor de transport gratuit.

În anii 2005 și 2017, SSRML a achiziționat și plătit din fonduri publice, aplicații informatice specializate în gestionarea și actualizarea bazelor de date a beneficiarilor Legii nr. 341/2004, dar acestea nu au fost utilizate.

Deși a avut la dispoziție aplicațiile informatice specializate, precum și date și informaţii transmise în baza protocoalelor de colaborare de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DEPABD) şi Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), acestea nu au fost valorificate.

În anii 2018 și 2019, s-a incercat inventarierea certificatelor de revoluționar tipărite, recepționate, distribuite, returnate, anulate sau aflate în stoc și a mătcilor certificatelor de revoluționar eliberate, dar operațiunea a rămas nefinalizată până în prezent. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si