În situația în care doar urmează să îți expire permisul auto, este bine să începi procedura de preschimbare cu aproximativ două luni înainte de data de expirare a permisului de conducere actual. Astfel, dacă permisul tău de conducere urmează să își piardă valabilitatea, ai obligația să urmezi procedura de reînnoire cu DRPCIV. De asemenea, dacă a fost pierdut, ți-ai schimbat numele din buletin ori actul s-a deteriorat, aceeași procedură este necesară.

Iar permisul auto este un act foarte important în practică. Mai ales atunci când suntem nevoiți să ne deplasăm des cu mașina.

Documente necesare preschimbării permisului de conducere 

Conform DRPCIV, pentru preschimbarea permisului de conducere, solicitantul va trebui să depună personal, la serviciul public comunitar pe a cărui rază de competenţă teritorială are domiciliul sau reşedinţa, dosarul de preschimbare a permisului de conducere, care trebuie să conţină următoarele documente:

a) permisul de conducere național eliberat de autorităţile statelor prevăzute în Anexele nr. 1-3, în original; (în cazul în care permisul de conducere a fost eliberat de către autorităţile statelor prevăzute în Anexele 2-3, se depune şi traducerea legalizată în limba română a acestuia) sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost eliberat de autorităţile competente ale statelor prevăzute în Anexa 1 (în cazul în care acest document nu este întocmit în limba română, se depune şi traducerea legalizată în limba română a acestuia);

b) documentul de identitate (original și copie)- pentru cetăţenii români sau documentul care atestă, la momentul solicitării, dreptul de rezidenţă legală pe teritoriul României (original și copie)- pentru cetăţenii statelor membre, precum şi pentru membrii de familie ai acestora, care nu sunt cetăţeni ai statelor respective sau documentul care atestă la momentul solicitării, dreptul de şedere legală pe teritoriul României (original și copie)- pentru străini;

După primirea şi verificarea dosarului de preschimbare a permisului de conducere se restituie solicitantului documentul de identitate.

c) cererea tip, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 4, completată lizibil, cu majuscule, precum şi semnătura;

d) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife),

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

e) În cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dosarul de preschimbare a permisului de conducere trebuie să conţină şi documentul emis de o unitate de asistenţă medicală autorizată (fișă medicală) din care rezultă că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare. Lista unităţilor medicale autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

În situaţia în care permisul de conducere a fost depus în original, solicitantului i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fără a fi depăşită perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situaţii, dovada se emite fără drept de circulaţie.

Permisul de conducere românesc se eliberează în termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, timp în care se fac verificări privind autenticitatea şi valabilitatea permisului de conducere străin la

autorităţile emitente. Acest termen poate fi depăşit în funcţie de răspunsul autorităţii străine.

Nu pot fi preschimbate, cu documente similare româneşti, chiar dacă au fost eliberate de autorităţile statelor prevăzute în Anexele 1-3, următoarele categorii de documente:

  1. permisele de conducere internaționale;
  2. permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre;
  3. permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricții care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat;
  4. permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător;
  5. permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească ramasă definitivă pentru una dintre infracțiunile prevăzute la art.24 alin.6 din O.U.G. 195/2002, cu excepția cazurilor în care a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art.116 alin.(1) din același act normativ.

Preschimbarea permisului de conducere eliberat de autorităţile statelor cuprinse în anexa nr. 2 şi anexa nr. 3, precum şi orice reînnoire sau înlocuire se înregistrează pe permisul de conducere românesc eliberat, prin înscrierea la rubrica ”Restricţii” a codurilor europene armonizate 70, respectiv 71.

Pentru permisele emise de autoritățile care nu certifică autenticitatea permisului ori le condiționează de plata unei taxe, preschimbarea se va efectua în baza certificării obținute de de către deținătorul permisului de la autoritatea respectivă însoțită de o traducere legalizată în limba române a acesteia.

Pentru urgentarea procedurii de verificare în cazul preschimbării permiselor de conducere emise de autorităţile din Republica Moldova cu documente similare româneşti, recomandăm titularilor să se adreseze în nume personal Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti pentru obţinerea adeverinţei din care să rezulte autenticitatea şi valabilitatea, pe categorii, a documentelor depuse pentru preschimbare.

Citeste si: Accident grav între Buzău și Brăila! Două persoane au murit pe loc şi alte două au fost rănite

Citeste si: O șoferiță a blocat o altă mașină, iar când s-a întors la mașină a rămas șocată

Ce se întâmplă dacă mergi cu permisul expirat

Condusul cu un permis de conducere expirat reprezintă contravenție conform legislației rutiere. Astfel, fapta se sancționează cu amendă din Clasa a III-a de sancțiuni conform Codului Rutier. În practică, acest lucru înseamnă între 6 și 8 puncte penalizare.

Citeste si: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

Amenda se situează în intervalul 800 – 1200 lei. În plus, fapta atrage după sine și interdicția de a părăsi sau a intra în țară. Prin urmare, dacă te afli la volanul mașinii și un agent de control de la graniță constată faptul că ai permisul de conducere expirat, vei avea o surpriză neplăcută.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere pentru reînnoirea permisului auto este acela de a te asigura că ai încă valabilă cartea de identitate. De asemenea, asigură-te și că poza din buletin reflectă imaginea ta de acum. Mai exact, schimbările de aspect să nu fie puternice, deoarece din cauza acestui aspect poți întâmpina probleme serioase la ghișeul de permise auto.

Reînnoirea permisului auto nu mai presupune un nou examen de conducere. Conform Ordontantei de urgent a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, eliberarea unui permis de conducere cu o valabilitate nouă se poate realiza fără ca șoferii să  dea din nou examenul auto.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si