Ce se intampla cu salariile si pensiile dupa modificarile Codului Fiscal? Specialistii in economie ne dau vesti proaste
Curge cu lapte si miere dupa modificarile aduse Codului Fiscal? Asa suna declaratiile guvernantilor. Analistii cred ca realitatea e alta. Sunt bune si scaderile de impozite, dar e nevoie de masuri pentru dezvoltarea de noi afaceri. Aflam imediat ce ar trebui sa se schimbe din 2018!

Impozitul pe venit scade de la 16 la 10 la suta. Aici sunt incluse salariile si veniturile din dobanzi, investitii sau chirii. In prezent, pensiile de peste 2000 de lei erau impozitate cu 16 la suta. Birul se reduce pentru aproximativ 250 de mii de romani, dar nu cu 10 la suta pentru toata pensia, asa cum am putea crede.
Contributiile sociale sunt reduse si trecute de la patron la angajat.
Teoretic, totul suna bine. Practic, e o problema.Daca salariul brut ramane la acelasi nivel, banii primiti in mana de anul viitor vor fi mult mai putini. Solutia este ca patronii sa transfere o parte din cheltuielile salariale din prezent in salariul brut de anul viitor. Cu alte cuvinte, sa-l mareasca. Dar legea nu-i poate obliga sa faca asta!
Discursul de ieri al ministrului de Finante a scos la iveala toate categoriile de persoane care ar urma sa plateasca impozite si taxe mai mici. Salariati, pensionari...
Analistii economici atrag atentia ca schimbarile dese de legislatie nu fac bine mediului de afaceri.
Unele calcule arata chiar un nivel crescut al inflatiei.
O veste buna vine pentru microintreprinderi. Plafonul pentru a fi incadrat in aceasta catefgorie creste de la 500 de mii de euro la un milion. Afacerile mici cu un angajat vor plati impozit pe venit de 3 la suta, iar cele cu minimum 2 angajati 1 la suta.
Ar fi insa nevoie de mai multe masuri pentru dezvoltarea de noi afaceri care produc locuri de munca si contribuie la buget prin impozite.
Daca media europeana este de 60 de firme la mia de locuitori, in Romania, numarul lor este sub 30.





