Ce semnificație are Ziua Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 1 iunie

Semnificație ziua copilului. Pe 1 iunie este sărbătorită „Ziua Copilului”. Ziua a fost desemnată acum mai bine de 70 de ani la Moscova, de către o organizație internațională de femei, apropiată de mișcarea comunistă. În România, ziua de 1 iunie este zi liberă legală!

Author: Madalina Grigore marți 24 mai 2022 , 16:26

1 iunie ziua copilului

Ce semnificație are Ziua Copilului, sărbătorită pe 1 iunie?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Semnificație ziua copilului. În acest an, Ziua Copilului va fi sărbătorită într-o zi de miercuri.

Prima zi de vară vine cu o zi de sărbătoare pentru cei mari și mici și ne reamintește de perioada copilăriei. Este ziua în care cei mari conștientizează că interesul pe care trebuie să îl acorde copiilor este foarte important în creșterea și dezvoltarea lor și că sprijinul și atenția îi hrănesc cu energie pe cei mici. Iată care este semnificația zilei de 1 iunie!

1 iunie ziua copilului

Semnificația zilei de 1 iunie

1 iunie este ziua în care este celebrat miracolul purității și al inocenței. Pentru prima dată Ziua Copilului a fost menționată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, conform adoptării Declarației pentru Protecția Copilului.

Citeste si: Minivacanţa de Rusalii 2022: Câte zile libere vom avea?

Ziua Copilului are la bază și promovează schimbul de idei, dorința de a-i face pe cei mici să înțeleagă conceptul, dar și iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. 

Nu este cunoscut motivul pentru care ziua de 1 iunie a fost aleasă Ziua Copilului, dar există o teorie potrivit căreia consulul general chinez de la San Francisco a adunat un număr mare de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului care a fost chiar în ziua de 1 iunie, dată care a coincis cu Conferința de la Geneva.

De ce au primit românii o zi libera de la stat pe 1 iunie

În România, Ziua Copilului este liberă de la stat din anul 2017. În acest moment, în România există 15 zile considerate sărbători legale. Legislația în vigoare prevede ca alte   zile libere lucrătoare să fie anunțate în primele 15 zile ale anului, astfel încât angajații și angajatorii să poată planifica din timp.  

Motivul pentru care 1 iunie a devenit zi liberă legală este că românii petrec foarte mult timp la serviciu și au puține zile libere pe care să le dedice celor mici. 

Cu toate acestea, există situații în care nu pot fi acordate zile libere, dar angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz contrar, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.  

1 iunie ziua copilului

În lume, Ziua Copilului este sărbătorită diferit: 1 iunie- în câteva zeci de țări: fostele republici care au alcătuit URSS-ul, fostele statele din R S Iugoslavă, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele.

20 noiembrie- Câteva zeci de țări, printre care: Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia sau Elveția.

25 decembrie- 8 state africane

20 septembrie: Germania și Austria

A doua duminică din februarie- în câteva state din Oceania

A doua duminică din mai- în Marea Britanie și Spania

Ziua Înălțării Domnului- 3 insule

1 octombrie- în 3 țări.

Citeste si: Doi copii au mers 15 km cu bicicletele ca să restituie un portofel pierdut

 

 

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si