Cele mai gustoase sarmale se fac în Suceava: Rețeta tradițională

Cele mai gustoase sarmale se fac în Suceava: Vă prezentăm rețeta tradițională

Când vine vorba despre sarmale, fiecare regiune a României are propria rețetă, însă în Bucovina, și mai ales în Suceava, această mâncare capătă o savoare aparte. Tradiția, ingredientele locale și modul de preparare transmis din generație în generație fac din sarmalele bucovinene unele dintre cele mai apreciate din țară.

Dacă vrei să le încerci acasă, îți prezentăm mai jos rețeta autentică.

Ingrediente pentru sarmalele bucovinene (aproximativ 60-70 de sarmale):

  • 1 kg carne tocată de porc (de preferat ceafă sau pulpă, cu puțină grăsime)
  • 300 g carne tocată de vită
  • 200 g orez
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov (opțional, pentru dulceață)
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 linguriță boia dulce
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat, mărar, foi de dafin
  • 1-2 verze murate mari (sau foi de varză opărite, dacă nu sunt murate)
  • 300 g costiță afumată sau afumătură de casă
  • 1 litru de bulion sau suc de roșii

Citește și: Rețeta tradițională din Maramureș pe care trebuie să o încerci măcar o dată în viață: Cum se prepară ciorba de hribi

Mod de preparare:

Dacă folosești varză murată, desfă foile cu grijă și taie nervurile groase. Dacă e prea sărată, las-o la desărat în apă rece câteva ore. Dacă e varză crudă, opărește foile în apă cu puțin oțet.

Călește ceapa tocată fin într-un pic de ulei până devine sticloasă. Adaugă morcovul ras (dacă folosești) și lasă 1-2 minute. Adaugă orezul, călește-l ușor, apoi pune carnea tocată. Amestecă bine și lasă să se pătrundă puțin, 5-6 minute. Stinge cu pasta de roșii, adaugă condimentele și lasă să se răcorească.

Ia câte o lingură din umplutură și rulează în foaia de varză, strângând capetele spre interior.

Bucovinenii le fac ceva mai mici decât în alte regiuni – se spune că „sarmaua trebuie să fie de două înghițituri”.

Pe fundul oalei, pune câteva frunze de varză tocate, apoi un strat de afumătură și începe să așezi sarmalele în straturi. Între straturi mai adaugă puțină varză tocată, cimbru, foi de dafin și restul de afumătură.

Toarnă bulionul peste sarmale, completând cu apă caldă cât să le acopere bine.

Pune o farfurie deasupra, acoperă oala și fierbe la foc mic 3-4 ore. În cuptor, la 150°C, ies și mai bune, dacă le lași să bolborosească ușor vreo 5 ore.

Citește și: Rețete din Maramureș: Cum se prepară mielul umplut la cuptor

Citește și: Rețete din Maramureș: Cum se prepară mielul umplut la cuptor

Cum se servesc sarmalele în Suceava

Sarmalele bucovinene se servesc fierbinți, cu smântână grasă, mămăligă aurie și, opțional, un ardei iute murat. În zilele de sărbătoare, alături de ele se așază pe masă și un pahar de afinată sau un vin roșu sec din podgoriile Moldovei.

Unii spun că adevăratul secret stă în afumătura de casă, alții în răbdarea cu care sunt gătite, dar cei care au gustat știu că sarmalele din Suceava au ceva în plus: suflet.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri