VIDEO | Florin Cîțu l-a învins pe Ludovic Orban și este noul șef al liberalilor. LIVE TEXT

Congresul PNL s-a întrunit sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, liberalii au votat pentru a-și alege noul preşedinte de partid. La ora 18.30 rezultatul alegerilor din PNL a fost făcut public și a avut câștig de cauză actualul premier Florin Cîţu, care l-a devansat cu aproape 1000 de voturi pe fostul lider liberal, Ludovic Orban.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 25 septembrie 2021 , 08:18

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

S-a încheiat votul delegaților liberali pentru noul șef al PNL. A fost anunțat oficial numele noului lider al PNL. După rezultatele parțiale anunțate de presa centrală, Florin Cîțu a obținut aproximativ peste 60% dintre voturi. Numărătoarea s-a încheiat, iar anunțul oficial a fost următorul:

Rezultat oficial: Florin Cîțu: 2.878 de voturi vs Ludovic Orban 1.898 voturi. Diferența este de la 60,2% la 38,9% în favoarea lui Florin Cîțu din totalul voturilor valabile.

La reuniunea liberalilor, care s-a desfăşurat sâmbătă la Romexpo  au fost prezenți 5.000 de delegaţi din toată ţara.

Votul a început după ora 14.00, iar noul șef al partidului liberal urmează să fie anunțat oficial spre seară.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a făcut  prezenţa la Congresul PNL  în jurul orei 11.00, fiind flancat de cei doi candidaţi la preşedinţia partidului, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Lucrările Cogresului au fost deschise cu discursul preşedintelui Iohannis (vezi principalele mesaje ale președintelui mai jos).

Cei aproape 5.000 de delegaţi la Congresul PNL votează pentru alegerea preşedintelui partidului, urmând să decidă între cei doi candidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Discuţii contradictorii au izbucnit între mai mulţi delegaţi la Congresul PNL, pe tema modului în care buletinele de vot trebuie să fie intrduse în urne- împăturite sau nu. În vreme ce unii dintre delegaţi cer ca buletinele de vot să fie îndoite de la jumătate, în aşa fel încât secretul votului să fie respectat, alţii contestă acest lucru. 

Citeste si: Rata incidenței în București a trecut de 4 la mia de locuitori

UPDATE. Premierul Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!” 

Premierul Florin Cîţu s-a adresat contestatarilor săi spunându-le: ”Ştiţi că asta înseamnă să va daţi jos propriul Guvern, pe model Dragnea”. El a respins şi intervenţia contracandidatului său, Ludovic Orban, care a încercat să-şi tempereze susţinătorii.

Actualul premier l-a atacat pe Ludovic Orban, subliniind: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern”. ”Vă cer să votaţi omul faptelor”, a declarat el în finalul discursului.

Citeste si: Anunțul oficial făcut de Florin Cîțu! Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii

Ludovic Orban: Un guvern minoritar nu e o soluție

Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă la Congresul PNL, că Florin Cîţu nu s-a consultat cu el sau forurile statutare când a luat decizia de a îl remania pe Alexandru Nazare sau înainte de a provoca ieşirea USR PLUS de la guvernare şi criza politică actuală, deşi acum premierul susţine că va consulta liberalii în luarea deciziilor, dacă va fi ales la şefia partidului.

Citeste si: Klaus Iohannis, discurs la congresul PNL. "Trebuie ca această guvernare să continue. Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să își dea demisia"

Orban a adăugat că sprijină strategia de a reface coaliţia de guvernare şi i-a întrebat pe liberali cu cine va face formaţiunea majoritate parlamentară, în cazul în care USR PLUS nu revine la guvernare prin îndeplinirea cerinţei acestora ca Florin Cîţu să nu mai fie prim-ministru. El a mai spus că nu e o opţiune refacerea USL, printr-o colaborare cu PSD.

„Dacă cineva îşi imaginează că guvern minoritar va putea rezista cu sprijin în parlament, înseamnă că este naiv”. Unii dintre susţinătorii lui Florin Cîţu au părăsit sala în timpul discursului liderului PNL.

"Avem două variante strategice: prima pe care o susţin şi o apăr e aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei de guvernare. Iar pentru acest lucru, după Congres, cum ne vom prezenta în faţa partenerilor noştri din coaliţie – 1. Dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluţia la criză, cel care e respectat, cel care are cu adevărat capacitatea să refacă majoritatea guvernamentală capabilă să guverneze pe următorii 4 ani. Astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat vreun guvern sau premier care să aibă o cotă de neincredere atât de joasă”, a mai spus Orban.

UPDATE Klaus Iohannis: Această guvernare trebuie să continue

Klaus Iohannis a declarat că nu e niciun motiv ca premierul Florin Cîțu să-și dea demisia sau să fie demis. Șeful statului a criticat ca fiind de „neînțeles sabotajele venite din partid”, precum și derapajele sau atacurile la persoană din timpul campaniei electorale interne.

„​Ne aflăm într-un punct de inflexiune. Nu a fost o campanie internă așa cum ne-am fi dorit. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei mai multe discuții aplicate. Sub scuza dezbaterii nu se pot ascunde atacuri la persoană și derapaje. Astfel de atitudini nu ar trebui să vedem niciodată. S-au spus lucruri grave, s-au spus lucruri dure care sapă credibilitatea unui partid puternic”, a spus el.

Citeste si: Klaus Iohannis, discurs la congresul PNL. "Trebuie ca această guvernare să continue. Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să își dea demisia"

UPDATE 10,45. Florin Cîțu: PNL va fi mai unit după congres

Premierul Florin Cîţu a afirmat că organizarea Congresului PNL va fi impecabilă, în aceleaşi condiţii ca în urmă cu patru ani şi a dat asigurări că totul va fi transparent. Cîţu a fost întrebat despre faptul că urnele de vot au fost numerotate de susţinătorii săi, după ce cei din echipa Ludovic Orban au rupt perdele de la cabinele de vot

“O să fie un congres organizat impecabil în aceleaşi reguli şi condiţii în care a fost organizat congresul în 2017, fără nicio diferenţă, totul va fi transparent”, a declarat Cîţu. 

El a afirmat că la congres au fost invitaţi şi lideri USR PLUS, dar ei au afirmat că nu participă.   

Florin Cîţu a precizat că PNL va fi mai unit după congres, menţionând că ceea ce liberalii au promis, au făcut şi a menţionat că românii, în localităţile cu administraţii liberale, vor vota din nou PNL în 2024. 

Citeste si: Sâmbătă, Bucureștiul intră în scenariul roșu. Decizia a fost luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă

UPDATE 10.30. Ludovic Orban: “Este binevenit preşedintele Iohannis"

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat sâmbătă dimineaţă, la sosirea la Romexpo, unde urmează să aibă loc Congresul partidului, la care candidează pentru un nou mandat, că are încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului.

Orban a fost întrebat sâmbătă, dacă există un mecanism de verificare a votului la congres. 

“Ca preşedinte al partidului nu am avut posibilitatea să intervin, avem o comisie de organizare a congresului şi, de asemenea, avem o comisie de numărare şi validare a votului care este formată cu reprezentarea paritară şi care va fi condusă de preşedintele Comisiei de Organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului”, a explicat preşedintele PNL. 

Orban a precizat că preşedintele Iohannis este binevenit la congresul PNL. “Este binevenit preşedintele. Preşedintele este partener al PNL şi nu este primul eveniment la care participă”, a transmis Orban.

Citeste si: Când se rezolvă scandalul moțiunii de cenzură. Noi decizii anunțate de USR-PLUS, AUR și PSD

Șeful statului, aflat în SUA zilele trecute la Adunarea generală a ONU, și-a exprimat indirect susținerea pentru actualul premier, Florin Cîțu.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a declarat Klaus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York.

Congresul PNL are loc în scenariu roșu de pandemie

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.

De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

Citeste si: Klaus Iohannis a semnat decretele privind demisiile miniştrilor USR PLUS

Cum se desfășoară congresul PNL

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său. Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Citeste si: Sâmbătă, Bucureștiul va intra în scenariul roșu. Decizia a fost luată vineri de către Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă

La ce oră începe votul pentru noul șef al PNL

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea "Forţa Dreptei", iar Florin Cîţu cu moţiunea "România Liberală".

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un "suflu nou".

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, "un festival al democraţiei".

În timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

Citeste si: Ce mai face Crin Antonescu după retragerea din politică. Fostul premier al Romaniei împlinește 62 de ani

Ce se întâmplă după congresul PNL

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si