Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare

Ce trebuie să faceți dacă v-ați pierdut certificatul de naștere? Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi dacă v-aţi pierdut sau v-a fost furat certificatul de naştere este să mergeţi fie la primăria unde a fost înregistrat acest act sau la cea din zona în care aveţi domiciliu. Acolo veţi solicita eliberarea unui duplicat a certificatului de naștere.

Alina Raducu, luni 11 ianuarie 2021 , 16:16

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când mergeţi la primărie să cereţi noul document trebuie să aveţi la dumneavoastră: o cerere în care să scrieţi de ce aveţi nevoie de un duplicat. Actul de identitate, original şi copie, şi dovada achitării taxei de timbru, în valoare de 2 lei, la Direcţia Impozite şi Taxe Locale de care aparţineţi. Şi, dacă mai aveţi cumva pe acasă, o copie a documentului pierdut.

Când se poate cere un nou certificat de naștere?

Duplicatul certificatului de stare civilă se eliberează în următoarele cazuri: la deterio-rarea sau la pierderea certificatului original; la solicitarea certificatului de model nou în legătură cu transcrierea acestuia în grafie latină.

Pierderea sau deteriorarea documentelor oficiale pot fi sancţionate. Aşa că e bine să aveţi nişte bani în plus la dumneavoastră. Amenda variază între 100 şi 200 de lei.

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare

Citeste si: Înmatriculare 2021: Schimbare importantă pentru cei care își vând mașina

Ce puteți face dacă certificatul de naștere v-a fost furat s-au vi l-ați pierdut?

În situaţia în care au fost pierdute, sustrase, deteriorate sau plastifiate, certificatele de naștere se pot elibera la cerere, totodată, duplicatul certificatului de naștere se eliberează pe loc și nu se va percepe nicio taxă de eliberarea a acestuia.

Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de naștere, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Astfel, doar dacă v-a fost furat şi veniţi cu dovada de la Poliţie ca aţi reclamat fapta scăpaţi de sancţiune.

Citeste si: Acte necesare RAR. Ce documente ai nevoie atunci când mergi la Registrul Auto Român


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Carantină începând de sâmbătă dimineața! Măsura a fost anunțată de autorități Carantină începând de sâmbătă dimineața! Măsura a fost anunțată de autorități
demamici.ro
A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să... A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să trăiască! Poveste relatată de „mămica unui copil malformat” | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Fata de 15 ani, răpită în Cluj-Napoca, are un copil de câteva luni și mai multe dosare... Fata de 15 ani, răpită în Cluj-Napoca, are un copil de câteva luni și mai multe dosare penale
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si