Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare

Ce trebuie să faceți dacă v-ați pierdut certificatul de naștere? Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi dacă v-aţi pierdut sau v-a fost furat certificatul de naştere este să mergeţi fie la primăria unde a fost înregistrat acest act sau la cea din zona în care aveţi domiciliu. Acolo veţi solicita eliberarea unui duplicat a certificatului de naștere.

Author: Alina Raducu luni 11 ianuarie 2021 , 16:16

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când mergeţi la primărie să cereţi noul document trebuie să aveţi la dumneavoastră: o cerere în care să scrieţi de ce aveţi nevoie de un duplicat.

Actul de identitate, original şi copie, şi dovada achitării taxei de timbru, în valoare de 2 lei, la Direcţia Impozite şi Taxe Locale de care aparţineţi. Şi, dacă mai aveţi cumva pe acasă, o copie a documentului pierdut.

Când se poate cere un nou certificat de naștere?

Duplicatul certificatului de stare civilă se eliberează în următoarele cazuri: la deterio-rarea sau la pierderea certificatului original; la solicitarea certificatului de model nou în legătură cu transcrierea acestuia în grafie latină.

Pierderea sau deteriorarea documentelor oficiale pot fi sancţionate. Aşa că e bine să aveţi nişte bani în plus la dumneavoastră. Amenda variază între 100 şi 200 de lei.

Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare
Cum obții un certificat nou de naștere dacă l-ai pierdut pe cel original. Acte necesare

Citeste si: Înmatriculare 2021: Schimbare importantă pentru cei care își vând mașina

Ce puteți face dacă certificatul de naștere v-a fost furat s-au vi l-ați pierdut?

În situaţia în care au fost pierdute, sustrase, deteriorate sau plastifiate, certificatele de naștere se pot elibera la cerere, totodată, duplicatul certificatului de naștere se eliberează pe loc și nu se va percepe nicio taxă de eliberarea a acestuia.

Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de naștere, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Astfel, doar dacă v-a fost furat şi veniţi cu dovada de la Poliţie ca aţi reclamat fapta scăpaţi de sancţiune.

Citeste si: Acte necesare RAR. Ce documente ai nevoie atunci când mergi la Registrul Auto Român


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment
spotmedia.ro
Direcțiile de sănătate publică, învinse de pandemie. Au ratat testarea, informarea... Direcțiile de sănătate publică, învinse de pandemie. Au ratat testarea, informarea oamenilor și raportarea deceselor
spotmedia.ro
ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu... ERATĂ: Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Copiii nu intră în carantină la întoarcerea în țară Interviu cu Alexandru Rafila
b1.ro
A cumpărat un pepene verde. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit... A cumpărat un pepene verde. A ajuns acasă, l-a despicat şi a trăit un şoc: ce a găsit în interior a speriat-o!
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
infoactual.ro
Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni... Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si