Câți bani câștigă, de fapt, un brancardier care lucrează în spitalele din România 

Brancardierul este persoana care participă la managementul pacienților, de la transport între locurile de îngrijire și / sau examene, la menţinerea unei igiene propice a mediului în care ȋşi desfăşoară activitatea.

Author: Andreea Bolocan Wednesday 06 January 2021 , 17:07

ce salariu are un brancardier angajati spital salariu brut
Câți bani câștigă, de fapt, un brancardier care lucrează în spitalele din România 
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Brancardierul ȋşi desfăşoară activitatea ȋn unităţi sanitare, policlinici şi spitale. Acesta preia pacientul din ambulanţă şi ȋl transportă la unitatea de primiri urgenţe (UPU).

De asemenea, transportă pacientul din salon spre diverse locaţii din spital: laboratoare de analize, radiologie, sală de operaţii, sala de tratamente etc. şi transportă decedaţii la morga spitalului.

Atribuțiile unui brancardier

Standardul ocupaţional “brancardier”, publicat de Autoritatea Naţională a Calificărilor, atestă urmatoarele activităţi ale unui brancardier la locul de muncă:

 • Verifică starea materialului rulant;
 • Identifică eventuale defecţiuni ale materialului rulant;
 • Reface starea de bună funcţionare a materialului rulant;
 • Pregăteşte pacientul pentru transport;
 • Ridică pacientul şi aşează pacientul pe materialul rulant;
 • Însoţeşte pacientul la investigaţii şi tratamente;
 • Supraveghează echipamentele medicale în timpul transportului;
 • Transportul pacienţilor decedaţi la morga spitalului;
 • Stabileşte activităţile zilnice;
 • Identifică priorităţile în derularea activităţilor;
 • Asigură echipamentul necesar desfăşurării activităţilor;
 • Întreţine igiena la locul de muncă;
 • Păstrează igiena personală;
 • Asigură starea de curăţenie a materialului rulant;
 • Identifică situaţiile de risc;
 • Raportează situaţiile potenţial periculoase;
 • Previne situaţiile ce pot afecta siguranţa pacientului.

Uneori, din cauza lipsei de personal, brancardierul preia din atribuţiile altor categorii de personal.

Citeste si: Medic confirmat cu COVID-19 după ce se vaccinase în 27 decembrie

Pentru a deveni brancardier, nu este nevoie să ai studii superioare, ci să urmezi niște cursuri de calificare, la care se impune, totuși, să fi absolvit cel puțin ciclul gimnazial pentru a te înscrie.

Acestea te vor ajuta să dobândești competențele necesare pentru a-ți desfășura activitatea cât mai bine, în condiții de siguranță maximă atât pentru tine, cât și pentru pacienții cu care vei intra în contact.

În cadrul unui astfel de curs, te vei familiariza cu regulile de igienă pe care trebuie să le respecți, cu modul în care trebuie să aibă loc transportarea pacienților și cu fiecare sarcină în parte pe care o vei avea de îndeplinit ca brancardier.

Citeste si: Guvernul Cîțu, primele probleme. Angajații din Sănătate, nemulțumiți de înghețarea salariilor

Un curs pentru a obține această calificare costă aproximativ 500 de lei și presupune atât învățarea unor noțiuni teoretice, cât și aplicarea lor în mod practic. Numărul de ore pe care le cuprinde cursul diferă în funcție de organizator.

La înscriere, vei avea nevoie de copie după cartea sau buletinul de identitate și copie după actul de studii care să dovedească ultima formă de învățământ absolvită. În funcție de organizator, pot fi necesare și alte acte, precum o adeverință medicală care să ateste că ești apt pentru a participa la curs sau copie după certificatul de căsătorie, dacă este cazul.

Ce salariu are un brancardier

Salariul mediu al unui brancardier este de 2500 de lei net (în mână), însă valoarea acestuia poate fi ușor diferită în funcția de unitatea sanitară în care se desfășoară activitatea.

Un brancardier are un rol foarte important, iar modul în care acesta își îndeplinește sarcinile poate influența starea de sănătate a unui pacient. De aceea, dacă te gândești să te orientezi spre această meserie, trebuie să fii pregătit să te dedici în totalitate acțiunilor la care vei lua parte.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu:... Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu: ''Nu se vedea cât sânge aveam sub ea''
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Motivul pentru care Lacul Techirghiol a devenit roz și e chiar mai bun pentru sănătate... Motivul pentru care Lacul Techirghiol a devenit roz și e chiar mai bun pentru sănătate acum (Video)
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
b1.ro
Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe... Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe teritoriile ocupate (video)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Cine primește 700 de lei în iulie. Precizări de la Casa de Pensii Cine primește 700 de lei în iulie. Precizări de la Casa de Pensii
doctorulzilei.net
Această zodie va da lovitura! Mihai Voropchievici: Se va produce un SALT calitativ şi... Această zodie va da lovitura! Mihai Voropchievici: Se va produce un SALT calitativ şi cantitativ
romaniatv.ro
Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si