Cum se face piureul în Maramureș: Ingredientul secret care dă un gust delicios. Rețeta tradițională

Iată cum se face piureul în Maramureș: Ingredientul secret care dă un gust delicios. Rețeta tradițională

Piureul de cartofi este una dintre cele mai iubite garnituri din bucătăria românească, însă în Maramureș, această rețetă capătă o notă aparte datorită unui ingredient secret care îi conferă o savoare deosebită: mărarul verde.

Mărarul îi oferă un gust distinct, transformând un preparat obișnuit într-o adevărată delicatesă tradițională.

Ingrediente necesare

  • 1 kg de cartofi
  • 1 pahar de lapte
  • 4 linguri de unt
  • 2 legături de mărar verde

Citește și: Cât costă o noapte de cazare în Breb, cel mai vizitat sat din Maramureș?

Mod de preparare

Se aleg cartofi făinoși, care se fierb în coajă pentru a-și păstra savoarea și textura cremoasă. După ce se înmoaie bine, se scurg de apă, se lasă puțin să se răcească, apoi se decojesc cu grijă.

Cartofii decojiți se pasează cât sunt calzi, fie cu un zdrobitor de cartofi, fie cu un mixer pentru a obține o compoziție cât mai fină.

Se încorporează untul și laptele treptat, amestecând continuu până când piureul devine pufos și omogen.

Ingredientul secret: mărarul verde – Mărarul se toacă foarte fin și se adaugă în piure, amestecând bine. Acest pas este esențial pentru a obține aroma specifică rețetei maramureșene.

Piureul se bate energic cu o lingură de lemn până când compoziția devine aerată și catifelată.

Citește și: Cele mai frumoase trasee montane din Maramureș

Sfaturi pentru un piure perfect

Folosiți cartofi albi, făinoși, pentru o consistență mai fină.

Nu adăugați laptele rece direct în piure; încălziți-l puțin înainte pentru a obține o textură mai cremoasă.

Folosiți unt gras pentru un gust mai bogat.

Ajustați cantitatea de mărar după preferință, însă nu exagerați pentru a nu acoperi gustul delicat al cartofilor.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...