Cutremurul din 4 martie 1977. Cutremurul din 1977 este considerat unul dintre cele mai distrugătoare seisme produse în România. Acesta a fost unul de suprafață.

Cutremurul a avut loc la 95 de kilometri adâncime. A avut loc pe 4 martie 1977, iar Capitala a fost extrem de afectată.  Atunci, povesteşte istoricul Dan Falcan, numărul morţilor şi al răniţilor din Bucureşti a fost unul însemnat.  „În martie 1977, şi-au pierdut viaţa mii de oameni, ştiam de aproape 5.000,

s-au dărâmat foarte multe clădiri şi, zic eu, a fost mai rău ca în 1940“.

Cele mai afectate judeţe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Vaslui, Buzău, Vrancea. Seismul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în Nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg.

Cum s-a schimbat viața Bucureștiului după cutremurul din 1977

Cutremurul din 4 martie 1977.  Cum s-a schimbat Bucureștiul și viața oamenilor, după acest seism

Cutremurul din 4 martie 1977. Cum s-a schimbat Bucureștiul și viața oamenilor, după acest seism

România a fost zguduită de cel mai puternic cutremur, iar Bucureștiul a avut cel mai mult de suferit. Cutremurul a făcut prăpăd și în alte orașe ale României.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Cutremurele din Oltenia au băgat spaima în localnici

Capitala a fost rapid restructurată cu ajutorul echipajelor de intervenţie trimise de Ceauşescu. În locul clădirilor distruse au fost amenajate spaţii verzi, pentru că „dictatorul Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca faţa Capitalei să redevină repede ce era înainte de marele cutremur“.

Și viața locuitorilor Capitalei s-a schimbat după puternicul seism

Cutremurul din 4 martie 1977.  Cum s-a schimbat Bucureștiul și viața oamenilor, după acest seism

Cutremurul din 4 martie 1977. Cum s-a schimbat Bucureștiul și viața oamenilor, după acest seism

Urmările cele mai importante s-au înregistrat în partea de sud a ţării, în special în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie, între acestea fiind clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar şi

trei clădiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor).

În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe, relatează news.ro . Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti.

Citește și: Un alt miracol din Turcia, acolo unde un cal a fost scos viu de sub dărâmături


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si