Cu teamă în suflet și cu gândul că în orice moment pământul s-ar putea să le fugă de sub picioare- așa trăiesc de două săptămâni oamenii în Gorj. Chiar în timp ce echipa noastră filma în localitatea Arcani, cea mai afectată de ultimele cutremure, pământul s-a zdruncinat din nou: 3.2 grade pe scara Richter. Nimeni nu mai știe al câtelea seism este.

Cutremurele în lanț- spaima localnicilor din Gorj

Această familie se mutase de la oraș aici, în casa de la țară, cu gândul să trăiască liniștiți și să se bucure de aer curat. Acum se uită neputincioși cum pereții sunt brăzdați de fisuri, la interior, destul de mari încât să-ți intre degetele în tencuială, până la cărămidă.

Citește și: Un nou cutremur semnificativ în Gorj. UPDATE

Camera în care dormea femeia este distrusă, așa că s-a mutat într o altă încăpere, unde să facă nopți albe. Doarme iepurește și cât mai aproape de ușă, ca să iasa repede din casă, cand pământul va incepe iar să se frământe.

Citește și: Elevii care învață în școli cu risc seismic vor fi mutați

Tot în Arcani o găsim pe această femeie care ne spune cu lacrimi în ochi că de două săptămâni, aproape nu-și mai găsește liniștea.

Trăiește în casă alături de fiul ei, căruia i-a adus patul mai aproape de ieșire. Se teme că tavanul, umflat după seismul cel mare, să nu se prăbușească la cea mai mică mișcare a pământului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pe ulițe, oamenii tremură la gândul că vine noaptea și trebuie să intre în casă. Și-ar face patul în curte dacă ar fi mai cald afară, decât să se adăpostească sub propriul acoperiș. Dorm îmbrăcați și pregătiți de ce e mai rău.

Citește și: VIDEO- Un nou cutremur în România, cu puțin timp în urmă

Clădiri afectate în Gorj din cauza cutremurelor

Școala comunei e închisă în urma cutremurului, iar primăria este și ea afectată de ultimele replici. Statul își trimite în teren echipele de evaluatori, ca să vadă cât de mari sunt stricăciunile. În baza lor, autoritățile centrale trebuie apoi să ofere sprijin financiar autorităților locale.
Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj spune că: „În momentul de față, avem undeva la peste 120 de imobile care au fost evaluate, cu prioritate blocurile. Nu a fost afectată structura de rezistență. Cea mai afectată este zona de nord, vorbim de localitatea Arcani, Tismana, Runcu, Stănești, acolo unde avem mai multe unități de învățământ și bineînțeles, municipiul Târgu Jiu. A fost o recomandare de la inspectorat și acum, în tot județul ne aflăm în școala altfel, cu activități online care nu implică prezența copiilor la școală”.

Citește și: VIDEO- Listă școli risc seismic România. Care sunt instituțiile de învățământ încadrate în categoria de risc seismic I?

Acum este nevoie de un program mare de renovare și consolidare a școlilor, bisericilor și caselor afectate.

Chiar și clădirea prefecturii din Târgu Jiu a fost afectată de seism. Și în timp ce autoritățile își numără pagubele, specialiștii încearcă să afle dacă există o legătură între seria de cutremure devastatoare din Turcia și cele care zdruncină județul Gorj. Dan Crețu, profesor la Universitatea Tehnică de Construcții București studiază de o viață natura seismelor și modul în care acestea afectează clădirile de locuințe, ne spune că succesiunea seismică nu e o simplă coincidență.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Acestea sunt școlile din România încadrate în clasa de risc seismic I. Ele vor avea prioritate la consolidare

Ultimele evenimente ne arată încă o dată cât suntem de vulnerabili în fața unui cataclism, cât suntem de nepregătiți, deși suntem conștienți că pământul ne fierbe sub picioare.

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, iar o eventuală repetare a seismului din 1977 ar provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniţi şi sute de mii de persoane fără locuinţe.

Citește și: România, pregătiri temeinice în caz de cutremur. Ce măsuri a luat Guvernul?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si