Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea şcolilor: „Riscul nu poate fi eliminat complet”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, mari seară, referitor la deschiderea şcolilor, că riscul nu poate fi complet eliminat, dar specialiştii au apreciat că acesta poate fi gestionat. În cazul în care situaţia epidemiologică se va schimba, Cîmpeanu afirmă că nu va exista nicio ezitare ca şcolile să fie din nou închise. Ministrul a explicat şi când se va suspenda activitatea unei clase sau a unei şcoli.

Georgiana Balaban, marți 02 februarie 2021 , 21:16

declarații sorin cîmpeanu școli
Declarații Sorin Cîmpeanu.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Au fost puse laolaltă realităţile din educaţie şi realităţile din domeniul sanitar. Ştim că riscul nu poate fi eliminat complet, din perspectivă sanitară, epidemiologică, cei cu competenţă în domeniul sanitar au concluzionat că acest risc poate fi gestionat, că nu am avut creşteri semnificative. O consecinţă sunt măsurile pe care România le-a luat şi suntem astăzi în situaţia în care în consens a fost luată decizia că putem să ne asumăm acest risc, de deschidere a

şcolilor, el fiind gestionabil, spun experţii din sănătate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, marţi seară.

Ministrul Educaţiei a adăugat că nu au existat argumente împotriva redeschiderii unităţilor de învăţământ.

Declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu

declarații sorin cîmpeanu școli
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu. [Sursa foto: google]


”Fiind o analiză responsabilă, bineînţeles că a presupus prezentarea unor argumente. Nu (au existat argumente împotrivă), practic în unanimitate s-a stabilit că este bine ca şcolile să fie deschise, clar”, a declarat Cîmpeanu.

În şedinţa de la Cotroceni s-a prezentat şi situaţia din Europa, a mai precizat ministrul, în care doar trei state au şcolile parţial închise.

Citeste si: Ministrul Educației, noi informații despre redeschiderea școlilor: „Ultimele date pe care le avem...”

”S-a prezentat şi situaţia din Europa în care doar trei state au grădiniţele şi învăţământul primar închise. M-am ocupat personal şi vă voi pune la dispoziţie situaţia din fiecare stat european, cu ce este deschis în cele mai multe sunt deschise doar grădiniţele, învăţământul primar

şi clasele terminale, dar după cum sunt şi state în care şcolile sunt deschise integral. Sunt state cu o situaţie epidemiologică mai gravă decât a României şi totuşi au şcolile deschise”, a mai declarat Cîmpeanu.

Citeste si: Anunțul momentului făcut de Ministrul Educației! Elevii vor recupera orele pierdute în timpul pandemiei

Ministrul a precizat că, dacă situaţia epidemiologică se va schimba, nu va exista nicio ezitare ca şcolile să fie închise din nou: ”A fost luat în considerare şi acest scenariu.

Nu va exista vreo ezitare, în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să o facem. Însă tot experţii în sănătate au spus că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări în această perspectivă, cel puţin nu generează îngrijorări imediate”.

Ministrul Educaţiei a arătat că în România doar o singură localitate, din judeţul Botoşani, se află în carantină.

De asemenea, el a explicat şi ce se întâmplă dacă vor apărea cazuri de infecţii cu COVID-19, în şcoli.

Astfel, dacă un profesor de gimnaziu sau de liceu se îmbolnăveşte, acesta ar putea fi înlocuit, însă dacă este vorba de un învăţător sau educator, atunci întreaga clasă va trece în online, învăţătorul fiind mai greu de înlocuit. Totodată, dacă există vreun profesor cu vulnerabilităţi cronice, atunci orarul poate fi construit de aşa natură încât orele profesorului respectiv să aibă loc într-o anumită zi a săptămânii în care elevii să urmeze cursuri online.


În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci clasa îşi va suspenda activitatea şi va trece la cursuri online, iar dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile cu prezenţa fizică.

Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar mai mult de două cazuri pe clasă, atunci se suspendă activitatea în acea şcoală, la fel şi dacă apar două cazuri de îmbolnăvire la profesori, şcoala va susţine cursuri online.

Citeste si: Ministrul Educaţiei a vorbit despre focarul de coronavirus descoperit într-o școală din Capitală. Ce se va întâmpla de azi

Aceste detalii urmează a fi cuprinse în ordinul comun la care lucrează Ministerul Sănătăţii şi Ministerul educaţiei şi care ar trebui să apară miercuri.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce a descoperit Simona Hapciuc după eliminarea de la Survivor România 2021? Nu i-a... Ce a descoperit Simona Hapciuc după eliminarea de la Survivor România 2021? Nu i-a venit să creadă când s-a privit în oglindă: „Nu am fost niciodată mai...”
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă... Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului
monitorulcj.ro
Un adevărat EROU! Un clujean a sărit în lacul de la Iulius pentru a salva un motan. FOTO Un adevărat EROU! Un clujean a sărit în lacul de la Iulius pentru a salva un motan. FOTO
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si