Paul Anghel a precizat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că nu există risc real de infectare prin alimente.

“Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii Covid -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica.

Nu exista informaţii privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor”, a transmis directorul general al ANPC.

Citeste si: Premierul italian Giuseppe Conte: O relaxare a restricţiilor legate de coronavirus ar putea începe pe 4 mai

El a menţionat că nu exisă risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

“Deşi studiile recente arată că virusul Sars-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecţia”, a explicat Paul Anghel.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

El a mai spus că operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate şi verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenţi patogeni, inclusiv cu cei responsabili de Covid -19.

Citeste si: Cumnatul lui Sile Cămătaru, show de show, în plină izolare! Petrecere cu manele, invitați și voie bună, la doi pași de poliție! ”Nu mor caii când vor câinii”

Totodată, Paul Anghel a mai spus că în perioada pandemiei, în unităţile din domeniul alimentar sunt necesare măsuri suplimentare cum ar fi distanţarea fizică, evitarea contactelor externe, măsuri suplimentare de igienă, acolo unde este cazul (de exemplu, în unităţile de vânzare cu amănuntul, având în vederea prezenţa consumatorului).

Directorul general al ANPC a menţionat că în unităţile de vânzare cu amânuntul, în plus faţă de măsurile de igienă curentă, sunt necesare următoarele: punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor/serveţelelor de unică folosinţă la intrarea şi ieşirea din unitate, informarea corecta şi corespunzătoare a consumatorilor privind regulile de igienă, identificarea punctelelor de atingere cu risc şi asigurarea că ele sunt curăţate şi dezinfectate (cosuri cumparaturi, cântare, mânere etc).

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce bogată este Larisa Iordache, gimnasta care a îmbrăcat uniforma de polițistă și a ieșit să patruleze în timpul pandemiei de coronavirus! La 23 de ani are apartament și mașină și a investit zeci de mii de euro în afaceri!

De asemenea, în cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de catre consumator.

Astfel, la vânzarea asistată a preparatelor carne, brânză, preparate culiniare gătite, brutărie şi patiserie este necesară spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuşi, curăţarea şi igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacâmurilor şi a tuturor suprafeţelor cu care intră în contact produsul alimentar.

De asemenea, Paul Anghel a menţionat că produsele de panificaţie şi patiserie vrac expuse în magazinele de vânzare cu amănuntul trebuie să fie plasate în vitrine din plexiglas, fiind puse la dispoziţie pungi şi cleşti, iar în cazul în care acestea se vând în standuri deschise cu autoservire trebuie să fie plasate spre vânzare în ambalaje din plastic, celofan sau hârtie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si