Directorul general al ANPC precizează că nu există risc real de infectare prin alimente şi nici de contaminare cu Covid-19 din ambalajele alimentare

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, a anunţat mai multe măsuri de prevenţie în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, precizând că nu există risc real de infectare prin alimente cu Covid-19 şi nici de contaminare din ambalajele alimentare.

Author: K.B. miercuri 22 aprilie 2020 , 12:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Paul Anghel a precizat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că nu există risc real de infectare prin alimente.

“Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii Covid -19 prin consumul de alimente.

Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu exista informaţii privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor”, a transmis directorul general al ANPC.

Citeste si: Premierul italian Giuseppe Conte: O relaxare a restricţiilor legate de coronavirus ar putea începe pe 4 mai

El a menţionat că nu exisă risc real de contaminare din ambalajele alimentare.

“Deşi studiile recente arată că virusul Sars-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecţia”, a explicat Paul Anghel.

Citeste si: Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau acasă''- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

El a mai spus că operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate şi verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenţi patogeni, inclusiv cu cei responsabili de Covid -19.

Citeste si: Cumnatul lui Sile Cămătaru, show de show, în plină izolare! Petrecere cu manele, invitați și voie bună, la doi pași de poliție! ”Nu mor caii când vor câinii”

Totodată, Paul Anghel a mai spus că în perioada pandemiei, în unităţile din domeniul alimentar sunt necesare măsuri suplimentare cum ar fi distanţarea fizică, evitarea contactelor externe, măsuri suplimentare de igienă, acolo unde este cazul (de exemplu, în unităţile de vânzare cu amănuntul, având în vederea prezenţa consumatorului).

Directorul general al ANPC a menţionat că în unităţile de vânzare cu amânuntul, în plus faţă de măsurile de igienă curentă, sunt necesare următoarele: punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor/serveţelelor de unică folosinţă la intrarea şi ieşirea din unitate, informarea corecta şi corespunzătoare a consumatorilor privind regulile de igienă, identificarea punctelelor de atingere cu risc şi asigurarea că ele sunt curăţate şi dezinfectate (cosuri cumparaturi, cântare, mânere etc).

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Cel mai bine păzit secret al Clarei Chia Marti din dormitor! Motivul pentru care Pique a ales-o fără să stea pe gânduri în defavoarea Shakirei- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce bogată este Larisa Iordache, gimnasta care a îmbrăcat uniforma de polițistă și a ieșit să patruleze în timpul pandemiei de coronavirus! La 23 de ani are apartament și mașină și a investit zeci de mii de euro în afaceri!

De asemenea, în cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de catre consumator. Astfel, la vânzarea asistată a preparatelor carne, brânză, preparate culiniare gătite, brutărie şi patiserie este necesară spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuşi, curăţarea şi igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacâmurilor şi a tuturor suprafeţelor cu care intră în contact produsul alimentar.

De asemenea, Paul Anghel a menţionat că produsele de panificaţie şi patiserie vrac expuse în magazinele de vânzare cu amănuntul trebuie să fie plasate în vitrine din plexiglas, fiind puse la dispoziţie pungi şi cleşti, iar în cazul în care acestea se vând în standuri deschise cu autoservire trebuie să fie plasate spre vânzare în ambalaje din plastic, celofan sau hârtie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si