Medicul personal al femeii care a trăit 114 ani, americanca  Pearl Berg, a dezvăluit informații despre viața pacientei sale. 

Citește și: O femeie își bătea copilul cu bățul pentru că așa îi spunea Biblia. După ce l-a ucis prin smucituri repetate, a fost pedepsită crunt de soartă

Pearl Berg, care a fost a treia cea mai în vârstă persoană din SUA, cea mai vârstnică evreică și a noua cea mai bătrână persoană din lume, a încetat din viață în acest an, în februarie. 

Medicul a declarat că americanca longevivă nu a ținut o dietă extremă, cu salate și crudități, nu făcea exerciții fizice speciale și nici nu avea o rutină bazată pe suplimente.

Care a fost, totuși, secretul vieții sale îndelungate?

"A încercat să trăiască viața la maximum”

Medicul lui Pearl consideră că ea a fost un exemplu al teoriei că relațiile sociale puternice sporesc longevitatea, așa cum sugerează cercetările.

Lucrul extraordinar despre vârsta și sănătatea ei impresionante de-a lungul deceniilor a fost viața ei cât se poate de obișnuită, susține Jeremy Lorber, hematolog-oncolog la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, care a lucrat cu Berg.

„Ceea ce mi s-a părut remarcabil a fost că nu a fost ceva ciudat sau neobișnuit pe care ea l-a făcut sau nu l-a făcut de-a lungul vieții”, a spus el potrivit Business Insider. „Părea că a încercat să trăiască viața la maximum.”

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

A băut suc de portocale proaspăt stoarse în fiecare dimineață

Extinderea duratei de viață a devenit o afacere uriașă în prezent, exemplificată prin regimurile de milioane de dolari și în tehnologia de ultimă oră promovată de antreprenori obsedați de tinerețe.

De la clinici de longevitate, la suplimente la modă, mărcile (și influențatorii) se grăbesc să profite de dorința noastră de a amâna inevitabilul – chiar dacă avem mai puțină putere decât ne-am dori să credem când vine vorba de amânarea morții.

„Oamenii care se concentrează pe longevitate pot considera că este un abordare pozitivă să aibă un sentiment de control, chiar dacă nu este aplicabil pentru toată lumea”, a spus Lorber. „Contează foarte mult norocul – nu alegem genele cu care ne naștem. Cred că oamenii au concepții greșite despre cât de mult control au”.

În schimb, Berg a avut o abordare flexibilă și bun simț în a-și alege stilul de viață, în special când a fost vorba de dulciuri, a spus fiul ei Robert într-un comunicat.

„Ea nu a fumat niciodată, a băut o înghițitură de vin cel mult o dată pe săptămână, a băut suc de portocale proaspăt stoarse în fiecare dimineață, a mâncat foarte puține alimente grase și a consumat doar o cantitate modestă de desert”, a spus el.

„Deși, când avea 102 ani, unele dintre aceste constrângeri s-au ridicat – dorea desert în fiecare zi – și până la 106 ani cerea bomboane în fiecare dimineață și după-amiază”.

Secretul: menținerea unui scop în viață

Ceea ce iese în evidență în privința rutinei ei a fost obiceiul de a menține o rețea socială puternică și un sentiment de scop, de a rămâne implicată în comunitate prin sinagogă, cluburi de carte, munca de voluntariat și alte activități.

Citeste si: Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei doi concurenți: „Eu mă gândeam ca după ce se află chestia asta să încerc să plec acasă.”- kfetele.ro

Citeste si: Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă realizați până unde este apa”- radioimpuls.ro

În timp ce obiceiurile de bază pentru păstrarea sănătății, cum ar fi să nu fumăm, să nu bem alcool pot face diferența, longevitatea ține mai puțin de un singur factor și mai mult de menținerea unor relații sănătoase și de implicare în activitatea lumii din jur deoarece îmbătrânirea poate duce adesea la un sentiment de izolare, a mai precizat Lorber.

„Mi-a întărit convingerea că nu trebuie făcut un lucru magic”, a spus el. „Lucurile pe care le-am identificat la Pearl și la alți pacienți care trăiesc mult și bine sunt menținerea unui scop în viață, adăugarea sau realizarea de lucruri noi în viața lor”.

De ce relațiile sănătoase și rutinele simple sunt bune pentru o viață lungă

După cum sugerează exemplul lui Berg, unele dintre cele mai bune strategii pentru o viață lungă și sănătoasă sunt gratuite. Obiceiuri precum menținerea unor relații puternice, acordarea unui timp de relaxare și realizarea de exerciții regulate și blânde, cum ar fi mersul pe jos, jocurile cu familia sau grădinăritul au fost în mod constant legate de șanse mai mari de a trăi până la 100 (sau mai mult) fără a pierde banii.

Iar complicarea excesivă a rutinei pentru a-ți optimiza durata de viață poate fi contrară, mai ales dacă ajungi să renunți la lucrurile pe care le iubești sau să te forțezi într-o rutină strictă sau stresantă, mai susține cercetătorul.

„Cu toate cărțile și podcasturile care încearcă să stoarcă o oră de viață în plus, nu vrei să fii foarte concentrat pe longevitate și să adaugi intervenții care reduc calitatea vieții”, a spus el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si