”A mai încetat din viță un om și un muzician de excepție... Garbis Dedeian. Drum lin dragule! Condoleanțe”, a scris Iordăchioaie.

Nascut în data de 24 aprilie 1959 la Bucuresti, Garbis Dedeian  este compozitor si saxofonist  de jazz.

A urmat cursurile muzicale la sectia pian a Liceului de muzica nr.1 din București și la Scoala Populara de Arta (clarinet) – compozitie si orchestratie cu Richard Bartzer, urmand ca la varsta de 18 ani, in anul 1977 sa debuteze in cluburile de jazz ale vremii din capitala, cluburi precum Mihai Eminescu si Ateneul Tineretului.

Citeste si: Jurnalista Cristina Țopescu a murit. Avea 59 de ani

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu- wowbiz.ro

În anul 1979 participă  cu Big Band-ul Centrului Universitar București condus de G. Margarint la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar in 1981 apare cu grupul ,,Jazz Club 303’’ in cadrul aceluiasi festival, scrie evz.ro.

Un an mai tarziu, in 1982, Dedeian Garbis participa cu cvartetul la festivalul de Jazz de la Sibiu unde obtine locul 2, fapt care consacra si incepe astfel colaborare cu formatia ,,Vilmani’’, formatie cu care participa la festivalurile de la Mamaia, la concertele concurs ,,Melodia anului’’.

Face inregistrari radio, Tv si la Electrecord, iar in perioada 1982-1989 participa la toate festivalurile si manifestarile din tara si inregistreaza impreuna cu Alexandru Andries, Mihai Stepan si formatiile Metropol.

Citeste si: Doliu în presa din România. A murit Bogdan Lupescu

In 1984 este desemnat de critica de specialitate din tara ca fiind saxofonistul numarul doi al tarii, după regretatul Dan Mandrila.

In 1986 deschide cu cvartetul propriu clubul de jazz Nord situat in incinta Hotelului cu acelasi nume.

Citeste si: A murit soțul Sorinei Plăcintă, doctorul Viorel Bucuraș, unul din cei mai implicați urologi

Revista internationala Jazz Forum il numeste ,,The Young Lion’’ al saxofonului in Romania, astfel ca din anul 1990, Garbis Dedeian incepe sa sustina concerte si peste hotare si tot in acest an inregistreaza cu fratele sau Capriel Dedeian albumul cu muzica armeneasca ,,Carun-Carun’’.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si