Donald Trump, pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților. Este fără precedent în istoria SUA

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump, care devine astfel primul preşedinte american aflat de două ori în situaţia de impeachment. Decizia finală revine Senatului.

Author: Razvan Ilie joi 14 ianuarie 2021 , 07:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Trump, pus sub acuzare din nou. Zece republicani au votat împotriva lui

Punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie” a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act. Patru republicani nu au votat. Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani.

Este pentru prima dată când un preşedinte american este de două ori pus sub acuzare. Trump a mai fost pus sub acuzare în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Concresului, şi achitat de Senat în februarie 2020.

Citeste si: Trump a declarat starea de urgență la Washington

Cum a decurs votul din Camera Reprezentanţilor 

Votul a fost exprimat după o dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au spus miercuri că vor vota pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

John Katko (reprezentant al unui district din statul New York) a fost primul care a făcut acest anunţ. I-au urmat Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney şi reprezentantă a statului Wyoming, care a invocat „o criză constituţională”, Adam Kinzinger (district din Illinois), care l-a criticat deseori pe Trump, Fred Upton (Michigan), care a spus că votează pentru a transmite „un mesaj clar” despre importanţa transferului paşnic de putere, Jaime Herrera Beutler (Washington), care şi-a motivat alegerea pentru că Trump nu a acţionat spre a opri violenţele de săptămâna trecută, Dan Newhouse (Washington), care a spus că „nu există scuze pentru acţiunile preşedintelui”, şi Peter Meijer (Michigan), care a precizat, între altele, că Trump a înşelat şi trădat milioane de oameni susţinând că alegerile au fost furate.

Anthony Gonzalez (Ohio), Tom Rice (Carolina de Sud) şi David Valadao (California) s-au alăturat ulterior dezbaterii republicanilor care au votat „pentru”, conform News.ro.

Cei mai mulţi republicani au criticat faptul că nu a existat o investigaţie standard referitoare la incidentele din 6 ianuarie.

Democraţii au invocat atacul la statul de drept şi decesul a cinci americani în urma violenţelor de săptămâna trecută, spunând că Trump „are mâinile mânjite cu sânge”.

Citeste si: Angela Merkel, anunț devastator. "Dacă nu reuşim să oprim acest virus britanic, vom avea 10 săptămâni grele"

Impeachment fără precedent

Doar alţi doi preşedinţi din istoria SUA au fost puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor- Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1998. Un altul, Richard Nixon, a demisionat.

Până în prezent, niciun preşedinte nu a fost înlăturat de la Casa Albă de către Congres.

Senatul urmează să susţină un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui Donald Trump, ceea ce înseamnă că 17 republicani trebuie să se alăture democraţilor.

Preşedintele Senatului, republicanul Mitch McConnell, a spus că nu intenţionează să organizeze acest proces înainte inaugurării noului mandat prezidenţial. Democratul Joe Biden urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie.

McConnell le-a transmis miercuri colegilor săi că nu s-a hotărât încă dacă va vota „pentru” în cazul condamnării lui Trump.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si