Epidemiologul Octavian Jurma: „Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie..”

Epidemiologul Octavian Jurma a declarat că noua tulpina Delta (indiană) a COVID-19 circulă în România încă din luna aprilie şi este în creştere exponenţială, iar tulpina Alpha (britanică) se află în scădere.

Author: Alina Raducu sâmbătă 19 iunie 2021 , 10:04

Epidemiologul Octavian Jurma: „Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie..”
Epidemiologul Octavian Jurma: „Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie..”[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august", consideră el. Jurma adaugă că la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală, iar în acest fel se poate răspândi boala. "În această perioadă orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR", a precizat Octavian Jurma.

"Nu doar ca tuplina Delta (indiană) a fost confirmata oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulaţie comunitară şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.

Aşa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta sa în totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) creşte rapid. Astfel numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns să fie de 2x mai mare decât tulpina Gamma (braziliană) deşi este în circulaţie de 2x mai puţin timp", a menționat Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Octavian Jurma: "La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie..”

Epidemiologul mai precizat că este "o confirmare rudimentară", deoarece în prezent se testează şi se secvenţiază foarte puţin, și că "la adăpostul retragerii tulpinii Alpha (britanice) care ne-a lovit in valul 3, pandemia introduce pe front o armă semnificativ mai periculoasă". Tot Jurma a mai spus că noua tulpină a coronavirusului Delta „va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”.

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2. Anunțul zilei

"La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteză confirmată şi de Germania unde tulpina indiană reprezintă acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza că va deveni dominantă cel tarziu în toamnă. În SUA situaţia este similară, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% într-o săptămână", afirmă Jurma.

Epidemiologul Octavian Jurma: „Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie..”
Epidemiologul Octavian Jurma: „Tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în septembrie..”[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Virusul indian încurcă planurile EURO 2021. Italia se teme de o nouă criză și se izolează de Marea Britanie

Epidemiologul Octavian Jurma susține tulpina Delta este deja dominantă în Moscova, reprezentând un pericol mai mare decât varianta britanică (Alpha)

Conform epidemiologului, tulpina indiană (Delta) îi afectează mai ușor pe adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar şi tinerii nevaccinaţi cu vârsta între 18-24 de ani.

"Tabloul clinic este de asemenea uşor diferit la tineri decât până acum. "Răcelile" de care se plâng tot mai multi tineri pot fi de fapt infecţii cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febra. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună. Tinerii pot confunda uşor o răceală cu infecţia cu Delta şi astfel vor participa la evenimente sociale şi răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi. Subliniez asta pentru că am auzit deja stiri că, după renunţarea la mască, la noi în ţară a crescut numărul de răceli sezoniere, dar că nu e cazul să ne îngrijorăm. În aceasta perioadă orice răceala trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testata de preferinţă cu RT-PCR", a mai adăugat Octavian Jurma.

Citeste si: Țara care ridică restricțiile pentru românii vaccinați împotriva Sars-Cov-2


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si