Este legală sau nu obligativitatea purtării măștii în exterior? Decizia ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, că obligativitatea purtării măștii în exterior pe teritoriul României, măsură decisă de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), este legală.

Author: Andreea Bolocan marți 05 ianuarie 2021 , 14:43

masca de protectie in exterior obligatorie seful DSU iccj raed arafat
Obligativitatea purtării măștii în exterior este legală sau nu?[Sursa foto: medlife.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr.

1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti- Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând: Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu. Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 05 ianuarie 2021”, este soluţia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Articolul 4 punctul 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020 privind prelungirea măsurii carantinei zonale pentru municipiul Constanţa prevedea obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.

Sesizarea a fost făcută de către o avocata de la Baroul Constanţa, Minodora Ion 

Citeste si: VIDEO- O nouă tulpină de coronavirus, mai contagioasă,posibil în țară

Procesul pe acest subiect a fost deschis după ce o avocată de la Baroul Constanţa, Minodora Ion, a sesizat instanţa de judecată asupra acestui subiect.

Citeste si: VIDEO -Teodosie, din nou deasupra legii. Prelatul a oficiat fără mască

Victorie pentru DSU

"Pe scurt, vă spun că Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca Dl Arafat nici măcar,, nu avea competenta de a stabili măsura obligării de a purta masca în spatii deschise, în absenta unui ordin comun al ministrului sănătăţii şi al min afacerilor interne care să prevadă aceasta obligaţie"  şi că a încălcat unele prevederi legale cuprinse în acte normative de rang superior- Lg.55/ 2020 si HG 1065/2020.  Metaforic vorbind, am demonstrat  ca Arafat nu este Dumnezeu să decidă el când, cum şi cât putem respira...”, a scris Minodora Ion pe Facebook, în 28 decembrie, la câteva zile de la decizia Curţii de Apel Bucureşti.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si