"Fazele Lunii" vor determina inundații peste tot în lume, avertizează NASA

Mișcarea Lunii ar putea provoca inundații în întreaga lume, spun oamenii de știință. NASA avertizează că ciclurile lunare ar putea însemna o creștere a inundațiilor în orașele de coastă, potrivit primului studiu de acest gen.

Author: Razvan Ilie joi 15 iulie 2021 , 19:09

Primul studiu de acest gen realizat de o echipa de savanti NASA [Sursa foto: Hindustan Times]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Până la mijlocul anilor 2030, experții proiectează o creștere „rapidă” a „frecvenței inundațiilor cauzate de maree în mai multe părți din SUA, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change de echipa Nasa Sea Level Change la Universitatea din Hawaii.

Citeste si: VIDEO| Inundații în Germania: Cel puțin 33 de morţi şi peste 60 de oameni daţi dispăruţi

Mareele vor fi amplificate în anii 2030

Inundațiile vor fi afectate de „fazele” Lunii, spune The Telegraph, mișcare cauzată de o modificare a unghiului său față de ecuator. Schimbarea are loc pe o perioadă de 18,6 ani și în timpul „jumătății ciclului”- jumătatea care va avea loc la mijlocul anilor 2030- mareele vor fi „amplificate, ceea ce înseamnă că mareele cresc și mai mult.

Cercetătorii au descoperit că numărul de inundații s-ar putea majora de cel puțin 4 ori, provocând „un deceniu de creșteri dramatice” în calamitățile naturale, care vor vedea orașele de coastă experimentând „inundații cu maree în creștere rapidă” care vor apărea în perioade (clustere) de o lună sau mai mult.

Citeste si: Inundații biblice la Londra

"Vom avea un fel de explozie de inundații", a declarat pentru Washington Post William Sweet, oceanograf la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și autor al studiului. „Înseamnă că toate comunitățile de coastă- cu excepția cazului în care se adaptează și se fortifică- vor aștepta probabil inundații chiar mai mari decât s-ar aștepta".

Citeste si: VIDEO| 16 persoane au fost ucise de trăsnet în timp ce-și făceau selfie

Primul studiu despre cauzele astronomice ale inundațiilor

Explicând modul în care „oscilațiile Lunii” au un impact asupra inundațiilor, Gary Mitchum, un alt autor al raportului și decan asociat la Colegiul de Științe Marine al Universității din Florida de Sud, l-a comparat cu „o persoană care bate din palme în interiorul unei căzi”, spune ziarul.

Inundațiile cu maree puternice apar atunci „când valurile cresc în zonele populate”, explică Sky News, spre deosebire de alte tipuri de inundații care apar „din cauza valurilor de furtună din cauza vremii extreme sau a precipitațiilor excesive”.

Studiul a constatat că „aproape toate litoralele continentale ale SUA, precum și Hawaii și Guam, vor vedea probabil creșterea numărului de inundații cu maree mare pe măsură ce sunt supuse presiunii din marea superioară”.

Citeste si: VIDEO| Fenomene meteo extreme în România. Două avertizări de ultima oră de la ANM

Potrivit NASA, studiul este primul care ia în considerare toate cauzele oceanice și astronomice cunoscute ale inundațiilor.

Bill Nelson, șeful agenției spațiale, a declarat: „Zonele joase din apropierea nivelului mării sunt din ce în ce mai expuse riscului și problemelor din cauza inundațiilor crescute și situația se va înrăutăți.

"Combinația dintre atracția gravitațională a lunii, creșterea nivelului mării și schimbările climatice va continua să exacerbeze inundațiile de coastă de pe coastele noastre și din întreaga lume", a adăugat el.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si