Florin Cîțu, anunț de ultim moment despre noua lege a salarizării

Noua guvernare de dreapta intenționează să reia de la zero mega-proiectul derulat de fostele guverne PSD și să recalculeze toate salariile de la stat. Noua lege a salarizării este deja în lucru, într-un prim draft, la Ministerul Muncii, a anunțat azi premierul Florin Cîțu.

Author: Razvan Ilie marți 16 februarie 2021 , 16:11

Florin Cîțu
Florin Cîțu: În vară evaluez performanța miniștrilor 
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 16 februarie, că Ministerul Muncii elaborează o nouă lege a salarizării, al cărei prim draft va fi discutat în coaliția de guvernare și apoi trimis în Parlament.

Șeful Guvernului a explicat în două cuvinte cum vor evolua veniturile bugetarilor în urma aplicării noii legi: ” Modificarea legii salarizării trebuie să reflecte, să facă legătura directă și transparentă între performanță și venit, ceea ce nu vedem astăzi. Cum va arăta și cum vor fi sporurile, vom vedea ”.

Citeste si: Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare

Noua lege a salarizării, explicată de ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, consideră că noua lege a salarizării ar putea fi aprobată de cele trei forțe politice din coaliție și ar putea deveni funcțională în maxim un an.

Excepțiile de la actuala lege unitară a salarizării sunt extrem de numeroase, a precizat ministrul într-o intervenție la un post TV, ele devenind regula.

”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”, a precizat Raluca Turcan.

Citeste si: Scandal la moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu

Ministrul Muncii a explicat că Legea 153/ 2019 ”a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă”, dar lucrurile s-au schimbat în modul de aplicare și în realizarea sistemului de sporuri.

”S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio- profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri", a mai spus Raluca Turcan.

Florin Cîțu: În vară evaluez performanța miniștrilor 

Întrebat când va ajunge proiectul noii legi a salarizării în Parlament, Florin Cîțu a spus ”până în vară”. În ceea ce privește proiectul legii bugetului, Cîțu a spus că Ministerul Sănătății va avea un plus la credite de angajament, iar la autoritățile locale ”sunt ceva modificări”.

”În legea bugetului voi încerca să introduc ținte intermediare. în vară evaluez performanța miniștrilor. Deciziile le ia premierul. Execuția bugetară se evaluează foarte simplu. Dacă avem o execuție foarte proastă s-ar putea să avem nevoie de un alt ministru”, a precizat premierul Cîțu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si