Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declară că, într-un an de zile, am putea avea o nouă lege a salarizării, care să fie ”într-adevăr unitară”, pentru că în prezent sunt prea multe excepţii de la lege, încât ”excepţia a devenit regula. Turcan afirmă că este necesară prudenţă în abordarea legii salarizării, întrucât sunt mulţi oameni, atât în sectorul public, cât şi în cel privat care trăiesc cu salariul minim.

Author: Alina Raducu marți 16 februarie 2021 , 07:27

Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare
Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Raluca Turcan a vorbit, luni seară, la un post Tv, despre o nouă lege a salarizării: ”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în

coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”.

Ministrul Muncii consideră că într-un an de zile am putea avea această o nouă lege a salarizării

Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară(...) Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar”, a mai afirmat Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că Legea 153/ 2019 ”a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă”.

Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare
Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare


”S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio- profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri. De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de precauţie, atunci când vorbim de această lege? Pentru că o categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii şi sunt medici care cu sporuri cu tot, ajung să aibă 85 la sută în plus faţă de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Ori medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună, hai, nu ne interesează” a mai precizat Turcan.

Aceasta consideră că trebuie raţiune, populismul lăsat de-o parte ”.

”Ştiu că pentru unii politicieni ar fi foarte interesant să vină la televizor şi să spună tăiem toate sporurile, nu ne mai trebuie, bugetarii dacă s-ar putea să trăiască cu salariul minim pe economie. Ştiţi că în momentul de faţă, în sistemul bugetar există aproximativ 60.000 care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Citeste si: Scandal la moțiunea depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si