În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

ExxonMobil a anunţat în 2019 intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Citeste si: Se dau bani. Cine poate primi sprijin financiar în contextul crizei COVID-19. Klaus Iohannis a promulgat azi legea

Polonezii nu mai vor să se implice în proiect

Ministrul Economiei a mai spus că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep. Potrivit Agerpres, Virgil Popescu a precizat că polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor.

"Nu ne-au anunţat pe noi, ci au anunţat companiile partenere din proiect, Petrom şi Romgaz. Nu au oferit vreun argument", a spus ministrul. Totodată, întrebat care sunt următorii paşi în acest proiect, el a precizat:

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil- n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot".

Citeste si: Roxana Prințesa Ardealului se lansează în afaceri: ”Dragii mei, țin să vă anunț ca mi-am deschis un mic business”

Se schimbă din nou legea offshore

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% al ExxonMobil , prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot".

Americanii de la ExxonMobil, vânzări de 15 miliarde dolari

Americanii de la ExxonMobil au demarat în 2019 cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, renunţând la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, după cum au declarat la acel moment surse pentru Reuters.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Exxon ar intenționa să renunţe efectiv la operaţiunile sale upstream de petrol şi gaze naturale din Europa, inclusiv la cele din România.

Programul de vânzări apare în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.



Exxon a pregătit o listă extinsă de active, din cel puţin 11 ţări, pe care intenţionează să le vândă, depăşind actuala ţintă de a obţine 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si