Klaus Iohannis despre declarația semnată cu prim-ministrul Japoniei: marchează „un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol”

Klaus Iohannis, președintele României a declarat marți, la Tokyo, că Declarația Comună, semnată împreună cu prim-ministrul Fumio Kishida marchează „un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol”.

Author: Maria Stiuca marți 07 martie 2023 , 14:43

Klaus Iohannis despre declarația semnată cu prim-ministrul Japoniei: marchează „un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol”

Klaus Iohannis despre declarația semnată cu prim-ministrul Japoniei: marchează „un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol”

[Sursa foto: Presidency.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele României, Klaus Iohannis a fost prezent în Tokyo pentru semnarea Declarației Comune alături de prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida.

Klaus Iohannis în Tokyo- declarațiile președintelui

În declarația comună de marți, susținută alături de prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că: „Sunt extrem de onorat să mă aflu în Ţara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Declaraţia Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific.

Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare”.

Citește și: VIDEO- Încă două zile libere pentru români. Parlamentul a adoptat legea prin care zilele de Bobotează și Sfântul Ion sunt declarate sărbători legale

Iohannis a mai adăugat că Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România și că speră, în continuare, la o creștere considerabilă a investițiilor japoneze în țara noastră.

Citește și: Iohannis a semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei

Citeste si: Cât costă pachetele de 25 de kilograme de alimente primite de români pentru sărbătorile de Paște 2023 și ce conțin acestea- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Șeful statului român a mai spus că: „Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piaţa românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuţia companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcţia podului suspendat de peste Dunăre, de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci şi pentru statele vecine. Am prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experienţă privind tehnologiile dezvoltate de Japonia pentru controlul vibraţiilor şi rezistenţa seismică. Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce priveşte reducerea riscului de dezastre. Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare. Vorbim despre construcţia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, şi, respectiv, proiecte precum producţia de hidrogen verde şi în domeniul energiei eoliene”.

Citește și: Mecanismul European de Protecție Civilă a fost solicitat. România sprijină Siria în urma cutremurului

În discursul său, Iohannis a mai amintit despre bazele cooperării științifice pentru a crea în România un centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele: „De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării ştiinţifice pentru crearea în România a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele. Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări. Mă bucur să anunţăm tot astăzi înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Tokyo. România este şi va rămâne un partener de încredere al Japoniei în plan regional, european şi în forurile multilaterale. România recunoaşte importanţa noii Strategii naţionale de securitate a Japoniei şi salută rolul mai puternic pe care Guvernul de la Tokyo şi l-a asumat în sprijinul păcii şi securităţii pe plan global. De asemenea, salutăm sprijinul pe care Japonia îl acordă atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Vom continua cooperarea noastră strânsă atât în ceea ce priveşte relaţia Uniunea Europeană- Japonia, cât şi NATO- Japonia.  Am apreciat, domnule prim-ministru, de asemenea, interesul Japoniei pentru participarea la proiectele Iniţiativei celor 3 Mări, respectiv de a interacţiona cu Formatul Bucureşti 9, ambele fiind structuri regionale de interes strategic pentru România”.

Citește și: Klaus Iohannis, anunțul momentului despre schimbarea Guvernului: „Voi lua decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”

Iohannis- invitație către premierul Japoniei la viitorul Summit al Inițiativei celor 3 Mări

De asemenea, președintele României a anunțat că l-a invitat pe premierul Japoniei pentru a participa la Summitul Inițiativei celor 3 Mari, care se va găzdui la București, în septembrie: „De altfel, am adresat domnului prim-ministru invitaţia de a participa, ca invitat special, inclusiv ca Preşedinţie a G7, la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări pe care îl voi găzdui la Bucureşti în septembrie. Mă bucur că, împreună cu domnul prim-ministru Kishida, am deschis astăzi un nou capitol în istoria relaţiilor româno-nipone, al cărui coautor este fostul premier Shinzō Abe, pe care doresc să îl onorez şi astăzi. Sunt pe deplin convins că, în cadrul Parteneriatului Strategic instituit astăzi, relaţiile dintre România şi Japonia se vor amplifica în mod durabil, în beneficiul generaţiilor care ne vor urma. Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă şi pentru convorbirile foarte constructive de astăzi!”.

Citește și: UPDATE: Bogdan Aurescu a vorbit despre situația românilor din Turcia. Ministrul Afacerilor Externe a semnat în cartea de condoleanţe de la Ambasada Turciei

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Maia Sandu, președintele Republicii Moldova- discurs în România

Citește și: VIDEO- Încă două zile libere pentru români. Parlamentul a adoptat legea prin care zilele de Bobotează și Sfântul Ion sunt declarate sărbători legale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si