Magiun de prune. Este recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, nervos, previne apariţia diabetului de tip 2.
Magiun de prune. Iată cea mai simplă rețetă de magiun de prune fără zahăr!
Ingrediente
1 kg prune
3-4 linguri zahar (optional)
Mod de preparare
Principalul risc în producţia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.
Sterilizaţi borcanele. Spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional, printr-un tifon). Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate. Puneţi prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea.
În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă.
Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară).
Dacă nu aveţi nici timp şi nici condiţii să realizaţi magiunul de prune în mod tradiţional, îl puteţi face şi în bucătăria unui apartament. Se poate face pe aragaz, urmând instrucţiunile de mai sus dar, mai simplu, direct în cuptor, unde o să aveţi temperatură constantă şi risc de afumare aproape de zero.
Spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii.Pasaţi
Verificaţi şi amestecaţi 1 dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi daţi-l la rece.
Citeste si: VIDEO| Dulceața fără zahăr. Cum se prepară
Magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Totuşi, dacă prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adăuga zahăr. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct. Unele gospodine folosesc oţet (1 lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finală a procesului de fierbere) sau aspirină. Dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.
Magiunul se prepară simplu, aşa cum e descris mai sus. Există însă şi varietăţi cu nucă (1 kilogram miez de nucă la 10 kg de prune, adăugate la finalul fierberii) sau cu rom (500 ml de rom la 10 kilograme de prune, adăugate la finalul procesului de fierbere).
Citeste si: Rețetă negresă. Prăjitura de post a bunicii, gata în 15 minute
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.