Măsură similară șomajului tehnic pentru bugetari. Orban a făcut anunțul

Guvernul pregătește o reglementare prin care angajații din sectorul public vor fi trimiși într-un șomaj tehnic asemănător angajațiilor de la privat, a anunțat miercuri premierul Ludovic Orban.

Author: I.C. miercuri 08 aprilie 2020 , 21:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit premierului, bugetarii vor urma să muncească 15 zile, iar apoi să fie trimiși într-un șomaj tehnic în care li se vor acorda 75% din salariul brut de încadrare.

„Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

Citeste si: Orban, despre coronavirus: „Există o tendință de apropiere de un platou”

Premierul a dat asigurări că în practica acestui mecanism nu vor intra angajații din Sănătate sau Apărare, fiind considerați a avea un rol central în pandemia de coronavirus și în securitatea națională.

Citeste si: S-a aflat identitatea individului care a împușcat un bărbat în fața unui bloc din Iași. Care a fost motivul atacului- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

„Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic.

Citeste si: Cum vor fi plătiți profesorii în perioada stării de urgență

Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75%- restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a adăugat Orban.

Citeste si: Cine a inventat absorbantele. Femeile din înalta societate foloseau absorbante făcute din bureți sau blănuri de animale- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO| "Dacă nu ne omoară COVID, ne omoară sistemul!"- Strigătul disperat al pacienților de la Suceava

Întrebat când va intra în vigoare acest mecanism, Ludovic Orban a răspuns: „Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate. Vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită și urmează să fie implementată. Restul sunt chestiuni de detalii și de modul în care va fi structurată ordonanța de urgență, prin care vom stabili această măsură. Repet, această măsură va fi valabilă nu numai pentru administrația centrală, ci și pentru administrația locală, și pentru toate entitățile publice, inclusiv entitățile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel național, entități publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unități autonome”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si