Senatorii au votat legea. Pensie de urmaș pentru copiii cadrelor medicale răpuse de COVID-19

Senatorii au votat miercuri, în unanimitate, propunerea legislativă de acordare a unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în urma coronavirusului.

Author: I.C. miercuri 08 aprilie 2020 , 17:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Senatorii au votat în unanimitate, cu 130 de voturi pentru, propunerea mai multor parlamentari PSD. Proiectul legislativ urează să meargă la Camera Deputaților, care este camerp decizională.

Proiectul prevede recunoașterea meritelor personalului medical care participă la acțiuni împotriva coronavirusului.

Citeste si: Ministrul Sănătății: Vom avea o evaluare a situaţiei după Paşti în privinţa coronavirusului

„La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate e deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Citeste si: Anunț de ultim moment privind șomajul tehnic. „Începem primele plăți”

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se mai arată în proiect.

Citeste si: CNAS anunță noi măsuri pentru limitarea răspândirii cu coronavirus

Scutirea de la plata impozitului

Proiectul legislativ mai presupune și scutirea de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, pentru urmașii personalului medical.

„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si