Moment istoric în România: Prima femeie pe o bancnotă, după o campanie revoluționară

De Ziua Națională a României, BNR va lansa prima bancnotă de circulație națională cu chip feminin. Bancnota care o va afișa pe Ecaterina Teodoroiu este rezultatul unui amplu demers, inițiat de jurnalista Janina Nectara cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Author: Mircea Pop vineri 26 noiembrie 2021 , 18:04

Moment istoric în România: Prima femeie pe o bancnotă, după o campanie revoluționară

Moment istoric în România: Prima femeie pe o bancnotă, după o campanie revoluționară

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR.

Campania "Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități și instituții culturale, care au militat împreună cu inițiatoarea pentru același deziderat.

“Pentru România, campania "Femei pe Bancnote" a fost un adevărat fenomen, reușind să reunească sub aceeași voce o ligă remarcabilă de jurnaliști, artiști, publicații din toată țara, universități, muzee, spitale, institute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, într-un final, însăși Banca Națională a României.

De aceea, această campanie este de neprețuit”, a declarat Janina Nectara.

"Ecaterina Teodoroiu este un simbol irepetabil în istoria noastră!”

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători, în care această motiva: "Ecaterina Teodoroiu este un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și

perfect conștient că este pentru un viitor din care ea nu va face parte. Așadar, Ecaterina Teodoroiu este un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?!

Citeste si: Așa arată noua bancnotă de 20 de lei, cu Ecaterina Teodoroiu. Primele poze oficiale

La un veac de la sacrificiul ei, Ecaterina Teodoroiu merită să fie dată drept exemplu pe o bancnotă națională!".

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Deși Banca Națională a României a decis încă din 2019 să susțină demersul inițiat de Janina Nectara, lansarea bancnotei a fost amânată pentru 2021.

"Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce.

Fiecare persoană care a susținut demersul nostru, când va ține în mână noua bancnotă, trebuie să fie extrem de mândră că face parte dintr-un act istoric, pentru că împreună am scris istorie în România”, a punctat Janina Nectara.

Citeste si: Românii vor primi două facturi la energie în luna decembrie

"Mă bucur mult că domnul Guvernator al Băncii Naționale a fost încântat de propunere”

"Mă bucur mult că domnul Guvernator al Băncii Naționale a fost încântat de propunere, pentru că Ecaterina Teodoroiu nu este o legendă! A fost cât se poate de reală. Stau drept mărturie impresionantele Arhive ale Armatei Române, pe care, dacă le veți citi, vă vor marca profund. Jurnalele sale și declarațiile emoționante ale ofițerilor și soldaților români atestă clar că, în istoria noastră, cel mai mare erou este, de fapt, o eroină! Un simbol irepetabil în istoria noastră! Al sacrificiului suprem și perfect conștient că e pentru un viitor din care ea nu va face parte. Un profund simbol al altruismului. Și ce simbol mai frumos ar putea avea o națiune, pe o prima bancnotă, dat fiind că altruismul este apanajul omului superior?! “, menționează Janina Nectara.

Bancnota va avea o valoare de 20 de lei, iar lansarea sa vine în urma unei presiuni uriașe a societății civile.

“Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, se arată într-un comunicat al BNR.

“Femei pe Bancnote”, o campanie revoluționară

Demersul “Femei pe Bancnote” a fost susținut de-a lungul celor patru ani de o comunitate impresionantă de artișți și personalități din televiziune, printre care INNA, Antonia, Alina

Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Teo Trandafir, Simona Patruleasa, Ilinca Vandici, Matei Dima, Mihai Ghiță, Liviu Teodorescu, Paul Surugiu, Silvia Ioniță, Toni Grecu, iar lista poate continua.

Citeste si: „Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală- kfetele.ro

Citeste si: "A început să plângă. Tremura". Gigi Becali și-a asumat vinovăția și chiar i-ar fi reparat mașina șoferiței care a provocat în realitate accidentul rutier- radioimpuls.ro

Totodată, la nivel insitituțional, campania Femei pe Bancnote, s-a transformat într-un adevărat fenomen- Patriarhia Română, universități, muzee, licee sau institute de Cercetare ale Academiei Române s-au alăturat demersului Janinei Nectara, semnând declarații de susținere, pentru că într-un final, Banca Națională să adere la același postulat.

Citeste si: Cum arată noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de BNR. Prima femeie pe banii din România

„Este un moment extrem de emoționant, pe care l-am așteptat mult. Imi imaginez că ceea ce simt eu acum, au simțit probabil femeile atunci când au obținut dreptul de a vota. Pentru că și dreptul de a-ți fi recunoscute meritele este un drept fundamental universal. Iar femeile românce merită gratificare egală pentru merite egale.

Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic. Pentru că #FemeiPeBancnote nu și-a propus orice demers, ci un ACT ISTORIC! Această bancnotă este mărturia faptului că nenumărate românce au fost PRIMELE ÎN LUME sau UNICELE. Iar campania FEMEI PE BANCNOTE devine simbolul luptei unitare pentru recunoașterea meritelor tuturor femeilor românce", menționează Janina Nectara.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si